POCKET 2

Uz četiri kamere: Ovaj preklopni telefon će vas oduševiti

Huawei Pocket 2 treći je preklopni telefon kineskog tehnološkog diva

Huaweijev treći "flip", nakon perjanice P50 Pocket i jeftinijeg modela Pocket S. Huawei

E. Ag.

26.2.2024

Sklopivi, preklopni pametni telefoni sve su češći - Huawei Pocket 2 treći je preklopni telefon kineskog tehnološkog diva, nakon perjanice P50 Pocket i pristupačnijeg modela Pocket S. Novi model ima novu inovativnu šarku, snažan Kirin procesor i četiri kamere.

Riječ je o modelu koji se sklapa po vodoravnoj osi (tzv. preklopna školjka), za koji proizvođač ističe da je prvi koji ima šarku u obliku suze zahvaljujući kojoj uopće nema razmaka između gornjeg i donjeg dijela zaslona kada je uređaj preklopljen.

Huaweijev treći "flip", nakon perjanice P50 Pocket i jeftinijeg modela Pocket S, ujedno je i prvi "switch" takve vrste u svijetu opremljen sistemom kamera s četiri senzora.

Veliki "unutršnji" ekran uređaja je Full HD+ LPTO OLED tip dijagonale 6,94 inča, brzine osvježenja do 120 Hz. S vanjske strane se nalazi okrugli ekran promjera 1,15 inča, rezolucije 340 x 340 tačaka.

Iako još nije službeno potvrđeno, uređaj najvjerovatnije pokreće Huaweijev osmojezgreni procesor HiSilicon Kirin 9000S.

Pocket 2 dolazi s 12 GB RAM-a i tri opcije za pohranu: 256 GB, 512 GB i 1 TB. Telefon također ima ekskluzivnu verziju s dodatkom "Art" u nazivu, koja dolazi sa 16 GB RAM-a i 1 TB interne memorije.

Revolucionarni sistem kamera za ovu vrstu pametnog telefona sastoji se od glavnog senzora od 50 MP (f/1.6, OIS), ultraširokog od 12 MP (f/2.2), telefoto od 8 MP (f/2.4, 3X optički zoom, OIS) i četvrtog UV senzor veličine 2 MP, piše Smartlife.rs.

Iz Huaweija ističu da je hiperspektralna kamera sposobna detektirati intenzitet UV zračenja i sugerirati korisniku kada da nanese zaštitu od sunca na lice, pa čak i detektirati duboke sunčane mrlje na koži. Interna selfi kamera na vrhu zaslona opremljena je ultraširokim senzorom od 10,7 megapiksela (f/2,2).

Pocket 2 napaja baterija kapaciteta 4.520 mAh, veća nego kod svih dosadašnjih Huawei preklopnih telefona. Ovdje je prvi put korišteno i bežično punjenje od 40 W. Klasični punjač je snage 66 W, a tu je i podrška za reverzibilno punjenje od 7,5 W.

Sistem hlađenja uređaja poboljšan je dodavanjem više slojeva grafita koji doprinose poboljšanoj toplinskoj vodljivosti. Uređaj ima IPX8 certifikat za otpornost na vodu i prašinu.

Telefon dolazi s najnovijom verzijom operativnog sistema HarmonyOS 4, koji korisnicima nudi više jednostavnih opcija za prilagodbu postavki zaslona.

Huawei Pocket 2 dolazi u četiri boje: Tahitian Gray - siva, Rococo White - bijela, ljubičasta i crna dok Art verzija ima posebnu Dream Blue plavu boju.

Huawei Pocket 2 se na kineskom tržištu prodaje po cijeni od oko 960 eura za verziju s 256 GB interne memorije, zatim 1.025 eura za 512 GB te 1.090 eura za telefon s 1 TB skladišnog prostora. Najskuplji telefon Huawei Pocket 2 Art ima cijenu od 1.410 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.