PROGRAM ARTEMIS

NASA je odabrala tri kompanije koje će izraditi Mjesečev automobil za astronaute

NASA je izabrala kompanije Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab za izradu lunarnog terenskog vozila (LTV) za istraživanje Mjeseca

Lunarno vozilo. intuitivemachines.com

M. Z.

5.4.2024

NASA je izabrala kompanije Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab za izradu lunarnog terenskog vozila (LTV) za istraživanje Mjeseca. S potencijalnom zaradom od 4,6 milijardi dolara tokom 13 godina, taj pothvat označava značajan korak u NASA-inom istraživanju Mjeseca tokom programa Artemis.

Navedene firme imaju za cilj dizajnirati vozila sposobna za navigaciju u ekstremnim uvjetima na Mjesecu i koja mogu primiti dva astronauta u odijelima. Koristit ćemo LTV za putovanje do lokacija do kojih inače ne bismo mogli doći pješice, povećavajući našu sposobnost istraživanja i novih naučnik otkrića, rekao je Džejkom Blačer (Jacob Bleacher9, glavni naučnik za istraživanja u NASA-inoj Upravi misija za razvoj istraživačkih sustava.


Intuitive Machines, poznat po svom umijeću slijetanja na Mjesec, ušao je u povijest kao prva privatna kompanija koja je sletjela na Mjesec. Međutim, njihovo postignuće pokvarilo je nesretno bočno slijetanje landera, prvo takve vrste u više od pola stoljeća.

NASA-in program Artemis nastoji uspostaviti održivu prisutnost na Mjesecu, odnosno odskočnu dasku prema krajnjem cilju ljudskih misija na Mars. Izvorno predviđena za krajnji rok 2024. godine, koji je postavio bivši potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence), misija Artemis II sada cilja na septembar 2025. godine, a Artemis III na septembar 2026. godine.

Proces razvoja LTV-a uključuje studiju izvedivosti praćenu prijedlogom demonstracijske misije, koja kulminira postavljanjem i validacijom na površini Mjeseca prije misije Artemis V. Robotske mogućnosti tog vozila omogućit će naučna istraživanja tokom cijele godine, čak i tokom razdoblja bez prisustva posade.

Kako se program Artemis razvija, saradnja između NASA-e i privatnih kompanija najavljuje novu eru istraživanja Mjeseca, postavljajući temelje za širenje čovječanstva u svemir, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.