VREMENSKI STANDARD

NASA dobila novi zadatak: Koliko je sati na Mjesecu

Bijela kuća naložila je NASA-i da stvori jedinstveni vremenski standard za Mjesec i druga nebeska tijela, dok traje nadmetanje vlada i privatnih firmi

Nebesko vrijeme. Katie Stratman/REUTERS

M. Z.

3.4.2024

Pošto Sjedinjene Države žele postaviti međunarodne norme izvan Zemljine orbite, Ured Bijele kuće za nauku i tehnologiju (OSTP) naložio je američkoj svemirskoj agenciji da do kraja 2026. godine osmisli plan za standard, kako navodi, koordiniranog lunarnog vremena.

"Vrijeme različito prolazi"

- Dok NASA, privatne firme i svemirske agencije diljem svijeta pokreću misije na Mjesec, Mars i šire, važno je uspostaviti standarde nebeskog vremena radi sigurnosti i tačnosti - saopćio je zamjenik direktora OSTP-a za nacionalnu sigurnost Stiv Velbi (Steve Welby).

Rekao je da "vrijeme različito prolazi" ovisno o položajima u svemiru te kako se čini da vrijeme prolazi sporije ondje gdje je gravitacija jača, odnosno u blizini nebeskih tijela.

-Dosljedna definicija vremena među operaterima u svemiru ključna je za uspješne sposobnosti svemirske situacijske svijesti, navigaciju i komunikaciju - rekao je Velbi.

Bijela kuća navodi da je cilj da koordinirano lunarno vrijeme ili LTC bude povezano s koordiniranim univerzalnim vremenom (UTC), primarnim vremenskim standardom koji se koristi u cijelom svijetu za reguliranje vremena na Zemlji.

Bijela kuća uputila je NASA-u da sarađuje s ministarstvima trgovine, odbrane i prometa kako bi se izradila strategija standarda vremena koja će poboljšati navigaciju i misije, posebice u cislunarnom prostoru između Zemlje i Mjeseca.

Novi standard fokusirat će se na četiri značajke: sljedivost do UTC-a, dovoljna tačnost za podršku preciznoj navigaciji i nauci, otpornost na gubitak kontakta sa Zemljom i skalabilnost na okruženja izvan cislunarnog prostora.

Lunarno vrijeme

- Baš kao što se zemaljsko vrijeme postavlja skupom atomskih satova na Zemlji, skup satova na Mjesecu mogao bi postaviti lunarno vrijeme - saopćio je OSTP.

SAD planira povratak na Mjesec 2026. godine, što bi trebalo biti prvo slijetanje čovječanstva na Mjesec od misije Apollo 17 1972. godine, piše 24.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.