TEHNOLOŠKI NAPREDAK

U svijetu umjetne inteligencije došlo je do preokreta: OpenAI model koji pretvara tekst u video

Portal u nove dimenzije kreativnosti

Konstantni rast. Facebook

Dž. R.

9.4.2024

OpenAI predstavio je Sora, svoj najnoviji model sposoban za pretvaranje teksta u realistične video sadržaje. Sora, kako kompanija navodi, nije samo alat, to je portal u nove dimenzije kreativnosti, omogućujući korisnicima da stvaraju kompleksne i dinamične scene iz samo nekoliko rečenica.

Detaljna rekonstrukcija

Kroz svoje mogućnosti, Sora se ističe sposobnošću kreiranja fotorealističnih videozapisa do jedne minute, baziranih isključivo na uputama korisnika. Model omogućuje stvaranje složenih scena koje uključuju višestruke likove, specifične pokrete i detaljnu rekonstrukciju okoline. 

Osim toga, Sora razumije fizičke aspekte objekata te može generirati likove koji odražavaju žive emocije, što je veliki korak prema realističnosti u AI generiranom sadržaju.

Unatoč impresivnim sposobnostima, Sora nije bez nedostataka. OpenAI priznaje da se model može suočiti s izazovima pri tačnoj simulaciji fizike u složenim scenama, što može rezultirati manjim vizualnim nepravilnostima. 

Ipak, demonstracije koje uključuju scenografije poput zračnih snimaka Kalifornije tokom zlatne groznice ili unutrašnjosti voza u Tokiju pokazuju koliko je tehnologija napredovala.

Pažljivo testiranje

Za sada, Sora ostaje ekskluzivna za "crvene timove", grupe koje procjenjuju moguće rizike i potencijalne štete modela, kao i odabrani krug vizualnih umjetnika, dizajnera i filmaša koji pružaju povratne informacije. 

Takav pristup omogućava OpenAI-u da pažljivo ispita model i osigura da se potencijalne nedostatke i etička pitanja riješe prije šire distribucije.

U svijetu gdje tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom, dolazak Sore simbolizira još jedan korak prema budućnosti u kojoj granice između stvarnog i virtualnog postaju sve nejasnije. 

Dok OpenAI nastavlja s razvojem i testiranjem, svijet s nestrpljenjem očekuje šire puštanje u rad ovog fascinantnog alata koji obećava transformirati način na koji vidimo i stvaramo video sadržaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.