PORIJEKLOM IZ LIVNA

Rimčeva Nevera najskuplji automobil na sajmu u Njujorku

Oni koji je žele kupiti, detalje unutrašnjeg i vanjskog uređenja automobila mogu raspraviti s proizvodnim inžinjerima

Rimac Nevera. Rimac

Dž. R.

12.4.2024

Hrvatski model Rimac Nevera bio je jedan od izloženih modela na "New York International Auto Showu" koji se završava danas.

Električni pogon

Osnivačica portala A Girls Guide To Cars Skoti Rejs (Scotty Reiss) za američki Forbes predstavila je Rimac Neveru, koju je najavila kao automobil hrvatske proizvodnje koji je ujedno i  vjerovatno najskuplji automobil na sajmu automobila u Njujorku.

Sugerisana cijena Nevere počinje od 2,1 miliona dolara, a Rejs u videu dostupnom u dnu članka pojašnjava kako je cijena tako visoka zbog potpuno električnog pogona, najveće baterije u bilo kojem električnom autu i gotovo 1900 konjskih snaga. Nevera od 0 do 100 stiže za manje od dvije sekunde.

Personalizirani automobil

Zainteresovani za testnu vožnju mogu je isprobati u fabrici, što Rejs opisuje kao posebno iskustvo. Testna vožnja obavlja se na stazi s inženjerima iz Rimca. Oni koji je žele kupiti, detalje unutrašnjeg i vanjskog uređenja automobila mogu raspraviti s proizvodnim inženjerima. Tako će dobiti personalizirani auto poput onoga koji je osnivač kompanije Mate Rimac nedavno namijenio sebi. Personalizovanom automobilu poput onoga na sajmu u Njujorku cijena može rasti do 2.4 miliona dolara.

U videu se navodi i kako se Rimac Nevera smatra hiperautomobilom, ne samo zbog ubrzanja do 100 kilometara na sat manjeg od dvije sekunde. Svi materijali uključujući karbonska vlakna i baterije koje se ne kupuju gotove nego proizvode, izrađeni su po narudžbi.

- Nije samo automobil nego i investicija - tvrdi Rejs koja kaže da Neveri vrijednost s vremenom raste. Takvi automobili mogu se vidjeti na aukcijama, sajmovima, događanjima i lokacijama za prikazivanje poput Majami Biča. Kako kaže, često će ih voziti na pisti gdje njihove performanse mogu doći do izražaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.