ŠTA SAD

Javili se tehnički problemi na Maskovom čipu koji je ugrađen u ljudski mozak

Neuralink razmatra mogućnost uklanjanja implantata

Od implantacije je prošlo više od 100 dana. Facebook

E. Ag.

10.5.2024

Na čipu kompanije Neuralink, koji je trebalo da omogući kontrolu računara pomoću misli, zabilježeni su tehnički problemi, otkrio je tim Ilona Maska (Elon Musk). Nakon operacije koja je izvedena krajem januara, nekoliko niti zaduženih za snimanje moždane aktivnosti povuklo se iz mozga pacijenta.

Noland Arbo, 29-godišnji kvadriplegičar, bio je prvi čovjek koji je primio ovaj inovativni implantat. Nakon povlačenja niti, smanjen je broj efikasnih elektroda, što je utjecalo na Arbovu sposobnost da kontrolom uma upravlja kursorom na ekranu, piše Telegraf.rs.

Neuralink je brzo reagovao, prilagođavajući algoritam za snimanje i poboljšavajući tehnike za prijevod neuralnih signala u pokrete kursora. Ove izmjene su dovele do značajnog poboljšanja u brzini i preciznosti kontrole kursora, čime je Arbova početna performansa nadmašena.

Iako problem nije ugrozio Arbovu bezbjednost, pojavile su se informacije da Neuralink razmatra mogućnost uklanjanja implantata. Kompanija je također obavijestila Američku upravu za hranu i lijekove (FDA) da veruje da ima rješenje za ovaj tehnički izazov.

Od implantacije je prošlo više od 100 dana, a Neuralink ističe da Arbo može da igra online videoigre, pretražuje internet, učestvuje u lajvstrimovima i koristi druge aplikacije, sve to kontrolišući kursor samo svojim mislima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.