KORISNICI NEZADOVOLJNI

Društvena platforma koristila poruke korisnika za obuku AI modela

Izvor blizak kompaniji Salesforce, u čijem je vlasništvu Slack, izjavio je da će politika privatnosti biti ažurirana

Poslovna aplikacija. Slack

Dž. R.

20.5.2024

Korisnici popularne platforme Slack, izrazili su nezadovoljstvo i na koncu su bili užasnuti kada su shvatili da nisu dobili obavještenje da će se njihove poruke koristiti za obuku AI modela.

Jasna pravila

Nedavno je otkriveno da popularna platforma za komunikacije na poslu koristi podatke korisnika, uključujući poruke, sadržaj i fajlove, za obuku svojih AI modela, što je izazvalo zabrinutost među korisnicima. Nakon lansiranja Slack AI u februaru, ova politika je naišla na kritike zbog nedovoljno jasnih pravila o privatnosti.

Prema inžinjeru Eronu Maureru, iako kompanija tvrdi da ne koristi podatke korisnika za obuku velikih jezičkih modela, postojeći uslovi korištenja omogućavaju takvu praksu. Maurer je naglasio da politika privatnosti možda zahtijeva ažuriranje kako bi se jasnije objasnilo kako se podaci korisnika koriste u kontekstu Slack AI.

Isključenje opcije

Mnogi korisnici su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što nisu bili adekvatno obaviješteni o ovim promjenama i što je dijeljenje podataka podrazumijevano uključeno. Neki korisnici su se odlučili da isključe ovu opciju, iako proces nije jednostavan i zahtijeva direktan kontakt sa Slack-om.

Izvor blizak kompaniji Salesforce, u čijem je vlasništvu Slack, izjavio je da će politika privatnosti biti ažurirana kako bi se jasnije objasnilo korištenje podataka za AI obuku. Nova pravila će naglasiti da Slack ne koristi podatke korisnika za obuku LLM-ova ili drugih generativnih modela.

Međutim, korisnici i dalje izražavaju zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti i složenosti procesa odbijanja dijeljenja podataka. Mnogi komentatori na platformama kao što su Hacker News, Threads i X pozvali su svoje organizacije da preispitaju korištenje Slack-a zbog ovih problema, piše Ars Technica.

Izgleda da je politika Slack-a u sukobu sa GDPR regulativama, koje zahtijevaju eksplicitnu i informiranu saglasnost korisnika prije prikupljanja podataka. Očekuje se da će budući pritisak korisnika i zakonodavaca natjerati Slack da bude transparentniji i odgovorniji u vezi sa promjenama u politici prikupljanja podataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.