FILM I TV

Sergej Trifunović: Ne znam postoji li razlog da svijet traje još nekoliko hiljada godina

Trifunović: Nemam pojma kuda ide naša civilizacija

Piše: E. BAKIĆ

4.12.2017

Predstava “Voz” u režiji legendarnog glumca Voje Brajovića, premijerno je izvedena prije više od dvije godine u beogradskom Zvezdara teatru. Osim Brajovića, u predstavi igra i glumac Sergej Trifunović. 

Osim što je oštar na jeziku, Trifunović svojim glumačkim umijećem osvaja publiku, što je bio slučaj i preksinoć, kada je “Voz” izveden u Zvezdara teatru za gluhonijemu publiku. 

Trifunović je, nakon igranja, na svom profilu na Instagramu objavio fotografiju, uz koju je napisao:

- Vesna i Vera, majstori jezika znakova, prevodile su predstavu za 40 gluhonijemih gostiju. Predivna večer, a svakako pozitivni komentari i čestitke nisu izostali.

Apsolutno fantastično

Kada smo pozvali Trifunovića u Beograd, kazao nam je da je osjetio neizmjernu sreću i zadovoljstvo dok je igrao pred gluhonijemim osobama.

- Bilo je apsolutno fantastično igrati pred publikom koju čine gluhonijemi ljudi. Oni su divni i cijelu predstavu su ispratili na svoj način. Ne sjećam se da sam ikad ranije igrao pred takvom publikom i zato je bio poseban osjećaj – govori nam Trifunović.

S obzirom na to da će nešto takvo biti upriličeno i na predstojećem Festivalu “Dani Jurislava Korenića” u Sarajevu, čiji je gost bio prošle godine, Trifunović je rado prokomentirao potez čelnih ljudi Kamernog teatra 55.

- Drago mi je da su se toga dosjetili i organizatori Festivala u bh. prijestonici, koji će se uskoro održati. Lijepo je da se pojavio neko ko će voditi računa o tim osobama, koje nisu u stanju da gledaju predstave s ostalom publikom, koja u pozorište dolazi bez problema – kaže Trifunović.


Trifunović i Brajović sa prevoditeljicama nakon igranja

Predivna publika 

Popularni glumac prisjetio se prošlogodišnjeg susreta sa Sarajlijama.

- Publika je bila predivna. Nadam se da će se uskoro opet desiti neko gostovanje. Definitivno sam za to da bude što više koprodukcija i saradnji u našoj regiji i da gostujemo jedni kod drugih – poručuje glumac.

Na naše pitanje jesu li ostvarili svoj početni cilj, da predstavom “Voz” kod publike izazovu kritički odnos i svijest o tome kuda ide ovaj svijet, glumac odgovara:

- Veoma smo uspjeli. A, opet, nemam pojma kuda ide naša civilizacija i društvo. Svijet postoji toliko hiljada godina pa ne znam baš postoji li razlog da postoji i traje još nekoliko hiljada.

Kako kaže, smatra da nije u pitanju klasična pozorišna predstava.

- To je nešto s čime ćemo se svi mi sudarati do kraja života, s tim vozom bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati – ističe Trifunović.


Zašto ne u BiH, samo da je dobra stvar

Sergej Trifunović uveliko radi na novim projektima.

- Upravo sam završio snimanje filma “Ajvar” u režiji rediteljice Ane Marije Rosi (Rossi), a osim mene, glavnu ulogu igra i kolegica Nataša Ninković. U februaru slijedi rad na jednoj predstavi u Beogradskom narodnom pozorištu. Naravno, volio bih sarađivati i s kolegama iz BiH, posebno ako neko napravi i osmisli dobru stvar – kaže Trifunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.