FILM I TV

Ana Vilenica: Ne znam uživati, velika sam radilica

E. SKENDEROVIĆ

10.2.2018

Nakon prošlogodišnjeg angažmana u sapunici "Kud puklo da puklo", kada je imala ulogu USKOK-ove agentice Vlatke, hrvatska glumica Ana Vilenica (40) prihvatila je novi izazov. Simpatična plavuša dio je ekipe nove sezone regionalnog šoua „Tvoje lice zvuči poznato“ (TLZP), koji bi se uskoro trebao početi emitirati na Novoj TV.   

U vrlo užurbanoj svakodnevici za ovu hiperaktivnu glumicu najteže je, priznaje, naučiti kako se opustiti i vrijeme posvetiti sebi. Naročito otkad je postala ponosna majka dječaka po imenu Dujam.

Potresna priča

- Prošle godine kada sam igrala u „Kud puklo da puklo“, dosta sam radila, a onda sam uzela pauzu da radim nešto za svoju dušu. Sad, kada ću biti dio ekipe šoua „Tvoje lice zvuči poznato“, imat ću priliku biti malo više pred kamerama - kaže Vilenica.

Osim toga, Vilenica ističe da je vrlo uzbuđena zbog predstave "Duet za jednog", koja je nedavno prvi put izvedena. Riječ je o projektu koji je sama pokrenula s ciljem podizanja svijesti o multiple sklerozi, bolesti koja, kako kaže, u posljednje vrijeme uzima sve više maha.

Na ovakav potez odlučila se, dodaje, nakon što je pročitala dramu inspiriranu potresnom životnom pričom poznate britanske čelistice Žaklin Du Pri (Jaquline Du Pre).

- Riječ je o predstavi koja nastoji senzibilizirati javnost na probleme s kojima žive oboljeli od multiple skleroze. Projekt se nekako prirodno i spontano otvara i raste, što nam daje motivaciju da idemo dalje. Bila mi je želja sarađivati s ljudima koji boluju od multiple skleroze, da bih što bolje odigrala tu ulogu. Ne znam je li i ovo ''prvo pa muško'', ali moj zaključak je, kada čovjek ima stvarno dobru i iskrenu volju i poriv da nešto napravi, ništa nije teško. Jer ja ni u jednom trenutku nisam osjetila napor, nego zadovoljstvo - priznaje Vilenica.

Iako ima, kako kaže, mnogo uloga koje su joj ostale u pamćenju, nekoliko njih posebno je izdvojila.

- Draga mi je uloga u predstavi „Sladoled“ Mire Gavrana, gdje sam imala priliku istraživati glumački zanat. Tu je i uloga u predstavi „Duet“, a rado se sjetim i kada sam u sarajevskom Kamernom teatru 55 glumila u predstavi "Poručnik od Inishmorea". Uvijek se vraćam i svom diplomskom radu o Merilin Monro (Marylin Monroe), tada sam imala odličan tekst, uloge, sjajnu partnersku igru na scenu - prisjeća se Vilenica.

Rijetko miruje

Na pitanje kako se opušta kada obaveze pritisnu sa svih strana, Vilenica priznaje da je jedna od onih koji rijetko miruju.

- Opuštanje je nešto što tek moram naučiti, ja sam velika radilica. U svojoj glavi sebi stalno dajem zadatke. Voljela bih puno više početi uživati u stvarima. Posljednjih pet godina sin Dujam me vrlo okupira, on me stavio u jedan mehanizam gdje samo gledam šta trebam napraviti. To me dosta istrošilo posljednjih godina. Nedavno sam na jednom putovanju u Frankfurtu shvatila da uživam u tome da hodam, eto, na to mi se svelo uživanje - iskrena je glumica.

Džez je ugodan za uho 

- Suprug i ja pazimo šta naš sin Dujam sluša, naročito sada, dok još možemo utjecati na njega. Uglavnom je repertoar od klasične muzike do džeza. Ne zato što znam puno o džezu, nego zato što mi je to ugodna muzika za uho pa mi je drago i da Dujam bude izložen takvoj muzici - kaže Vilenica.

„Dubioza“ i Amira Medunjanin rasturaju

- Vrlo rado se sjećam perioda kada sam glumila u spotu grupe „Nokaut“, iako je to bilo davno. Žao mi je što ta grupa više ne djeluje. To mi je tako draga saradnja. Vidim da „Dubioza“ rastura, kao i Amira Medunjanin - kaže Vilenica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.