TV ZVIJEZDE

Umro Kamenko Katić, slavni voditelj vremenske prognoze

Telegraf.rs

2.4.2018

Jedan od prvih i najpoznatijih voditelja vremenske prognoze Kamenko Katić preminuo je u 83. godini. 

Kamenko je bio velika TV zvijezda kad je pitanju vremenska prognoza. Praktično je bio sinonim za nju. Katić nije ostavio trag samo u izvještavanju o vremenu. Kao autor, voditelj i urednik realizirao je više od 300 reportaža, a gledaoci su ga odmilja zvali "naš Kamenko".

A sve je počelo slučajno. Kamenko je, sticajem okolnosti, za vrijeme studija počeo da radi kao spiker u Radio Titogradu, zatim u Radio Sarajevu. Opet slučajno prelazi na TV Beograd 1962. gdje počinje da "čita“ vremensku prognozu.

Jedna snježna oluja stvorila je od njega ono po čemu je bio poznat. Napravio je priču o zavejanim vozovima i nevoljama ljudi koji nisu mogli da se vrate kućama. Uredniku se dopalo i onako novinarski mu "naredio" da gura tu priču dok god može. Nije prošlo mnogo vremena, a Katić je dobio i televizijski nadimak - Kamenko Vremenko.

Ušao je i u pjesmu "Halid invalid Hari“ Rambo Amadeusa, gdje se spominje u stihovima "Kamenko je rek’o, biće kišni dan, Svratili smo kod strika i pozajmili kišobran…“.

Neki gledaoci su čak govorili prvo Tito, pa Kamenko, jer je svaki Dnevnik počinjao s Brozom, a završavao s vremenskom prognozom. 

Penzionerske dane provodio je u Belegišu, pored Dunava, s ribarima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.