RAZGOVOR

Operisan sam, ali bit ću kao nov

Razgovarala: E. SKENDEROVIĆ

14.4.2018

Veldin Čustović, urednik kriminalističkog magazina “Slučajevi X”, nedavno je operisan i, kako nam je kazao, nada se da će uskoro biti kao nov. Oporavlja se i jedva čeka da se vrati na posao.  

 Mafijaški obračuni

- Nadam se da ću se uskoro vratiti na posao, jer su mi bolovanje i mirovanje nešto nepoznato i veoma dosadno. Što se tiče operacije, mogu samo reći da me niko nije napao i da ću uskoro, zahvaljujući mojim prijateljima, ljekarima koji su me operisali, biti kao nov – kazao je Čustović.

Emisija "Slučajevi X" tretira tamnu stranu života u Bosni i Hercegovini. Koliko je, zapravo, kod nas taman život?

- U BiH je, nažalost, taman život, ali najmanje zbog crne hronike. Ovdje policija zaista dobro radi svoj posao. Isto tako je prirodno da, kad se dese neke stvari, poput pljački, pucnjava i slično, to izazove osjećaj nesigurnosti kod pojedinih građana, ali to je, opet, individualan osjećaj. Kad govorimo o sigurnosnoj situaciji, ona je sada, generalno, dobra i mnogo bolja nego u Srbiji, Crnoj Gori, pa čak i u nekom zemljama Evropske unije. Mi u novoj sezoni “Slučajeva X” nismo snimili nijednu sličnu situaciju poput onih kakve smo snimali 2007., kad su i počeli “Slučajevi X”, i u nekoliko narednih godina.

Kako pamtite taj period iz 2007. godine?

- Bilo je to vrijeme mafijaških obračuna, sačekuša, brutalnih ubistava, koji su izazivali strah građana u oba entiteta. Danas, takvih obračuna u BiH skoro da i nema.

Životna priča

Otkrijte nam najteži zadatak s kojim ste se suočili tokom snimanja "Slučajeva X"?

- Najteže mi je bilo 2008. godine, kad je u Boljakovom Potoku zalutali metak pogodio četverogodišnjeg dječaka u glavu. Dječak je sjedio na plastičnom autiću i odjednom se uhvatio za glavu iznad uha i pao. Borili su mu se za život i, hvala Bogu, ostao je živ. Nikad se nije saznalo odakle je metak ispaljen. To nikad neću zaboraviti. Taj dječak danas ima 14 godina.

Je li Vas nekad neko od sagovornika napao tokom snimanja emisije?

- Osim osuđenika s kojima razgovaram, drugih sagovornika skoro i nemam. Dešavalo se da me napadnu “akteri” “Slučajeva X” koje snimimo na ulici. Takvi napadi se nisu dešavali tokom snimanja nego iza kamere i bez policije. Bilo je i potezanja pištolja na mene, ali davno. Što se tiče osuđenika, s njima imam profesionalan odnos. Ispričaju svoju životnu priču, a ja je saslušam i korektno prenesem gledaocima i s njima nikad nisam imao problema.

Najvećim uspjehom smatram svoju porodicu

Šta za Vas znači uspjeh?

- Meni se uspjeh ogleda od sedmice do sedmice. Kad u nedjelju uspješno montiram emisiju, u ponedjeljak sam opet na početku priče i nikad ne znam hoće li naredna emisija biti uspješnija ili suprotno. Stoga svojim najvećim uspjehom ipak doživljavam svoju porodicu.

Uživanje do maksimuma

Desi li Vam se nekad da porodica ispašta zbog posla?

- Supruga i ja smo se vrlo jednostavno organizirali i vodimo se onom “kad se radi, onda se radi, a kad se uživa, onda se maksimalno uživa”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.