KREACIJE

Kostimografkinja Lejla Graho o uspjehu filma, „Konaku kod Hilmije“, glumcima...

E . BAKIĆ

27.7.2018

„Sanjarka, zaljubljenica u kostime i odjeću, vječna žena kesa/ceker“, ovim riječima često sebe opisuje kostimografkinja Lejla Graho.

Vjerovatno brojna publika ispred malih ekrana, dok gleda neko od bh. ostvarenja, ne zna ko osmišljava kostime koje glumci nose. U popularnoj TV seriji „Konak kod Hilmije“ kostimografkinja je upravo Graho, kao i u filmu „Žaba“, koji je nedavno u Puli osvojio tri nagrade.

Kolege i kritičari

- Presretna sam zbog uspjeha koji je „Žaba“ ostvarila, jer su, osim publike, vrijednost filma prepoznale kolege i filmski kritičari. Poseban je osjećaj znati da ste dio te uspješne priče – pojašnjava Graho. 

Sarađuje sa značajnim ličnostima iz svijeta umjetnosti, poput Emira Hadžihafizbegovića, Tarika Filipovića, Elmira Jukića..., ističe  da nikada nije imala nesporazuma.

- Zvučat će možda nevjerovatno, ali zaista mi se nije desilo da dođe do negodovanja, jer svi kostimi nastaju kao rezultat odlične komunikacije s glumcima. Nikada ne bih insistirala na tome da glumci nose kostim u kojem se ne osjećaju dobro,  a najveća nagrada mi je kada vidim da su sretni kada obuku kostime te im predložim još neke elemente s kojima mogu obogatiti glumačku igru i nadograditi svoj lik - kaže Graho. 

Dodaje da je snimanje novih epizoda serije „Konak kod Hilmije“ nedavno završeno, a, kako kaže, presretna je što je dio i ovog projekta.

Odličan posao

- „Konak“ mi je posebno drag projekt, jer sam dobila šansu baviti se kostimom, vratiti se u 1940-te godine i na neki način stilizirati kostime.

Iskustvo kreiranja kostima je prelijepo, razmišljajući o koloru, prostoru i sceni u kojoj će se oni pojaviti. Uživala sam, bilo je zahtjevno, ali neskromno mislim da smo kao ekipa napravili odličan posao. Čestitki je bilo od kolega, od dragih saradnika glumaca,  ali ponekad dobijem i poneku poruku od gledalaca na Instagram – govori nam kostimografkinja.

  Saradnja koja traje 15 godina

Lejla Graho, navodi, da su u poslu kojim se bavi važni povjerenje i kontinuitet.

- Sretna sam da Elmira Jukića i Emira Hadžihafizbegovića mogu zvati, prije svega, svojim prijateljima, a tek onda i kolegama. Prve profesionalne projekte imala sam upravo s njima dvojicom i, evo, nakon skoro 15 godina i dalje sarađujemo.

Tarik Filipović je prekrasna osoba, upoznali smo se na snimanju serije „Lud, zbunjen, normalan“ i postali smo prijatelji. Jedna od prednosti mog posla je što srećem sjajne talentirane glumice s područja Balkana i što zaista imamo odličnu poslovnu saradnju – ističe Graho.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.