FILM I TV

Glen Klous: Zbog oca sam provela dio života u kultu

Glen Klous ( AFP)

24sata.hr

9.8.2018

Došla sam do trenutka u životu kada sam bila jako, jako ljuta na oca zbog svega. Napisala sam mu u pismu: ''Ne zaslužuješ se zvati ocem'', ispričala je glumica Glen Klous (Glenn Close 71) u intervjuu za magazin "People". 

Klous, koja je poznata po filmovima ''Kobna privlačnost'', ''Opasna igra'' i ulozi Kruela De Vil (Cruelle De Vil), progovorila je o svom životu u religijskom kultu ''The Moral Re-Armament''. 

Glumica je rekla da je za sve kriv njen pokojni otac, doktor Vilijam Taliafero Klous (William Taliaferro Close) koji je odlučio da se porodica preseli u Švicarsku kako bi djeca odrasla blizu sjedišta sekte koje je bilo u selu Kauks. 

Glen ima sestre Tinu i Džesi (Jessie), a istaknula je kako je išla u posebni internat te je kult napustila kada s 22 godine kada je krenula na fakultet u Virdžiniji. 

- Svako od nas je morao proći kroz proces praštanja - objasnila je Glen kako je izgledao život i nje poslije sekte. ''The Moral Re-Armament'' je 1930. osnovao svećenik Frenk Buhman (Frank Buchman) koji je tvrdio da svijet može izbjeći rat ako ljude iskuse moralno i duhovno buđenje. Kult je većinom propao kada je Buhman umro 1961. 

- Nije bilo lako za moje roditelje razgovarati o sekti, osobito mom ocu. No mislim da sam većinu svoje karijere provela pokušavajući shvatiti to ponašanje - rekla je Klous. Kaže da je neko vrijeme svom ocu jako zamjerala, pa mu je napisala pismo.

Bilo je oštro. Zapravo, pročitala sam ga svojoj majci i sestrama te im rekla: 'Ovo ću poslati tati' jer je bio je briljantan, no definitivno je imao trunku narcizma - napomenula je glumica. Dodala je kako je majka Betin Mur Klous (Bettine Moore Close) imala ulogu u njezinom nategnutom odnosu s ocem. 

Mislim da mu je majka puno toga omogućila. Nije nikad razvila sebe na područjima na kojima je bila briljantna, pa mi je pred smrt rekla: ''Osjećam kao da nisam postigla ništa'' - ispričala je Glen. 

Glumica ističe kako sad razumiju ono što su njeni roditelji postali u sekti.  

- Učila sam sve više o njima i njihovoj situaciji te kako su bili ranjivi u određeno vrijeme. Zaista razumijem zašto su bili ranjivi na takvu grupu ne znajući ne znajući kako će to uništiti njihovu djecu - rekla je Klous koja je u kult ušla sa samo sedam godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.