LEGENDE SEDME UMJETNOSTI

Sve ljepotice slatkog genija: Hičkokove glumice obilježile jednu filmsku eru

Hičkok: Nije volio glumce, a posebno glumice. Agencije

Piše: Nerma AJNADŽIĆ

27.8.2018

quote
<p>Kada je Grejs Keli postala dio evropske aristokratije, Hičkok joj je ponudio glavnu ulogu u filmu "Marni", ali ona je odbila </p>

Britanac Alfred Hičkok (Hitchcock) važi za jednog od najboljih i najcjenjenijih reditelja svih vremena. Imao je specifičan filmski izraz, a postao je kultni reditelj zbog svoje preciznosti kadriranja koje je doveo do savršenstva. 

Publika i kritika

Reditelj koji je umro u aprilu 1980. potpisao je neke od najpopularnijih filmova ikada, kao što su „Vrtoglavica“, „Rebeka“, „Čamac za spašavanje“, „Psiho“...

- Ja sam filantrop. Pružam ljudima ono što oni žele. Ljudi vole osjetiti užas i strah - kazao je Hičkok svojevremeno.

Ostao je upamćen i po tome što je sve glumice iz svojih filmova vinuo u zvijezde. Sofisticirane ljepotice, uz Hičkokov crni humor i neočekivane zaplete, obilježile su jednu filmsku eru.

Džoan Fontejn (Joan Fontaine), glumica zlatnog doba Holivuda, prvu zapaženu ulogu odigrala je u Hičkokovoj „Rebeki“. Za tu ulogu je dobila i prvu nominaciju za Oskara. Samo godinu poslije, opet je igrala nedužnu suprugu u „Sumnji“, a partner joj je bio Keri Grant (Cary). Uvjerljiva izvedba tog puta joj je i donijela prestižnog Oskara.

Jedna od najpoznatijih glumica svih vremena Ingrid Bergman je Hičkoka zvala "slatkim genijem", a svojom ljepotom i talentom osvojila je i publiku i kritiku u nekim od njegovih najpriznatijih filmova. Igrala je u tri njegova filma "Začaran", "Ozloglašena" i "U znaku jarca".

- Niko ne zna vrištati tako dobro kao Ingrid Bergman - rekao je Hičkok u jednom od svojih intervjua.

Uzme li se u obzir to da je prezirao glumce, a glumice još više, ova izjava vrijedila je više od svakog komplimenta.

Grejs Keli (Grace Kelly), čuvena po nedostižnoj ljepoti, igrala je u nekoliko Hičkokovih filmova. U "Pozovi M radi ubistva" Grejs je briljantno odigrala ulogu nevjerne žene bivšeg tenisera koji je, kada sazna da ima aferu s autorom krimića, osumnjiči za ubistvo. Nešto kasnije igrala je ulogu u klasiku „Prozor u dvorište", a rame uz rame s Kerijem Grantom oduševila je "Drž’te lopova".

Kada je glumica postala dio evropske aristokratije, Hičkok joj je ponudio glavnu ulogu u filmu "Marni", ali ona je odbila zbog protesta naroda Monaka koji nije želio da njihova princeza tumači lik kleptomanke, kao ni da snima ljubavne scene sa Šonom Konerijem (Sean Connery).

Nenadmašiva slava

Dženet Li (Janet Leigh) slavna je postala zahvaljujući kultnoj sceni masakra ispod tuša u filmu „Psiho“, koji se smatra jednim od najboljih horora u historijski svjetske kinematografije, iako je reditelj želio da film bude ironična crna komedija.

Glumica Tipi Hedren (Tippi) jedna je od posljednjih klasičnih Hičkokovih zvijezda. On je navodno bio opsjednut njom, a igrala je u filmovima "Ptice" i "Marini". Nakon saradnje s kultnim rediteljem, nije uspjela da nadmaši tu slavu.

U biografskoj knjizi o slavnom reditelju "The Dark Side of the Genious" opisana je jedna epizoda sa snimanja filma "Ptice". Naime, Hičkok je odlučio da glavnu glumicu pošalje na tavan da bi snimila scenu tako što su na nju bacane žive ptice, a snimanje je, umjesto jednog, trajalo čak pet dana. Tokom snimanja te scene Hedren je bila ozbiljnije povrijeđena i doživjela je nervni slom.

Hladna i zavodljiva

Američka glumica Kim Novak igrala je u samo jednom Hičkokovom filmu, i to u „Vrtoglavici“. Utjelovila je osjetljivu i smrću opsjednutu Medelin, a njena hladna i zavodljiva vanjština savršeno je odgovarala ulozi po kojoj će je svi pamtiti.

Ozbiljna karijera

Eva Mari Sejnt (Marie Saint) također je igrala u samo jednom Hičkokovom ostvarenju. Prije njenog angažmana na filmu "Sjever-sjeverozapad" iza sebe je imala ozbiljnu karijeru krunisanu čak i jednim Oskarom. Ipak, njena uloga u ovom filmu ostala je prepoznatljivija od uloge „Na dokovima Njujorka“, koja joj je i donijela prestižno priznanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.