TOP-PRIČA

Halid Bešlić: Ne bih bio glumac, nema tih para

Scenu u kojoj pjevam „Ja bez tebe ne mogu da živim“ snimao sam od 9 ujutru do 21 sat

Bešlić: Dosta pjevača obilježilo je filmska ili TV ostvarenja

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ

8.9.2018

quote
<p>Divim se njima koliko je to zahtjevan posao. S obzirom na to da znam kako i koliko se snima, jednom prilikom sam rekao: „Halal vam svaki dinar koji zaradite“ </p>

Dok gledaoci iščekuju treću sezonu popularne serije „Ubice moga oca“, koja će se emitirati najesen na Top kanalu, još se pjeva hit Halida Bešlića „Ja bez tebe ne mogu da živim“, koji je u dobroj mjeri obilježio prvu sezonu. 

Kamere i rasvjeta

- Sada nemam saradnju s ekipom serije, što ne znači da je neće biti. Što se tiče prve sezone, pjesma mi je odlična, kao i serija. „Ja bez tebe ne mogu da živim“ je bio pun pogodak. Zvali su me da nastavim raditi s njima, ali nisam imao adekvatnu pjesmu kojom bih mogao odgovoriti naprvu. Šaban Šaulić je bio u drugoj sezoni, kao i Brenin sin Stefan Živojinović, koji je također pjevao. A ne znam ko će sada biti, nemam nikakvih daljnjih informacija – govori nam Halid.

Kaže da je pratio „Ubice moga oca“ s vremena na vrijeme te smatra da je serija odlična. Posebno zato što se kod nas u regionu ne može vidjeti dobra krimi serija. 

Bešliću nije prvi put da se nađe na setu neke serije ili filma. Mnogi se sjećaju ostvarenja poput „Kod amidže Idriza“ i „Gori vatra“.

- „Malo je malo dana“ iz „Kod Amidže Idriza“ je kao lična karta filma, ali i moja. Onda, „Iznad Tešnja zora sviće“ za, također, film Pjera Žalice „Gori vatra“. Nije mi prvi put. Ima dosta pjevača koji su tako obilježili filmove ili serije, ali ima i promašaja, naravno. Pjesme ne budu hitovi, ali šta ćeš – kaže Bešlić.

Bešlić u seriji „Ubice moga oca“

Ističe da, iako je navikao na kamere, rasvjetu i glumu u spotovima, snimati televizijska i filmska ostvarenja dosta je ozbiljnije.

- Jedna scena ponavlja se po deset puta, dok je na spotu oko tri puta. Na spotu je definitivno i liberalnija priča, a na filmu se radi više uglova, za jednu scenu treba puno vremena. Onu scenu u „Ubicama moga oca“, u kojoj pjevam, snimao sam od 9 ujutru do 21 sat. Tako da je to zahtjevnije sigurno – kazao nam je legendarni pjevač. 

U „Karauli“ Rajka Grlića otpjevao je pjesmu „Oj, jarane, jarane“.

- U „Karauli“ sam pjevao pjesmu Halida Muslimovića, koja je već bila hit. Ali, glumio sam i kafanskog pjevača. Žao mi je što tada nisam imao novu pjesmu, koja bi poslije možda bila hit. Trebao je jednu napisati Goran Bregović. Zato sam i pristao da budem u filmu, ali je na kraju odustao. Onda smo nabrzinu odlučili da otpjevam „Oj, jarane, jarane“, koja je tematski bila pogodna za film. Iskreno, to uopće ne bih prihvatio da nije bilo obećanja da će Bregović uraditi neku dobru pjesmu. Mislim da je to bila greška, jer bi film bio i puno gledaniji da je imao jaku pjesmu. Da me pogrešno ne shvatite, i ona koju smo otpjevali je bila jaka, ali je već bila hit prije filma – otvoreno kaže Bešlić.

Na našu konstataciju da, čim ga reditelji i producenti iznova zovu, to znači da dobro odradi svoj dio posla, Halid, uvijek skroman, kaže:

- Ma, neću da se hvalim, ne volim to.

Zahtjevan posao

Ali, ako je neko ikada pomislio da može ovog pjevača vidjeti na ekranu u nekoj od većih uloga, to se neće desiti.

- Nemam nikakvih ambicija prema glumi. Ne bih bio glumac, nema tih para. Divim se njima koliko je to zahtjevan posao. S obzirom na to da znam kako i koliko se snima, jednom prilikom sam rekao: „Halal vam svaki dinar koji zaradite“ – kroz smijeh nam govori Halid.

Dodaje da je to zaista jedan od najzahtjevnijih poslova koje je primijetio.

- Doduše, bez talenta, to se ne može raditi, ali koncentracija i volja za tim poslom meni je neshvatljiva. S tim se rodiš ili ne rodiš, jednostavno – zaključuje Bešlić.

Ponavljanje scene sedam puta 

- Tokom snimanja „Karaule“, kada su Emir Hadžihafizbegović i Sergej Trifunović snimali scenu na kojoj se kao tuku, kiša, kao fol, pada, a tamo je oni, ustvari, prave... Oni su to snimali sedam puta. Sedam! Ma, ja to ne bih uradio, nema šanse. Baš je zahtjevno, a to je samo jedan detalj – prisjeća se Bešlić.

Gordana Šaulić: Halid je mag

Pojava Šabana Šaulića u drugoj sezoni „Ubica moga oca“ također je privukla mnogo pažnje, a njegova supruga Gordana nam je kazala:

- To je bilo interesantno druženje, a pjesma koju je Šaban otpjevao bila je izuzetno zahtjevna i teška. Mislim da je i njemu bila izazov. Neće se pojavljivati u narednoj sezoni, jer je u početku odmah rekao da je to samo njegov mali doprinos seriji. I Halid je na svoj način zaista doprinio i otpjevao odlično. O Halidu kao pjevaču smiješno je bilo šta reći. Čovjek je muzički mag.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.