POVRATAK U PROŠLOST

Jasmin Duraković: Kinezi daju silne pare za „Most“, oživjet ćemo i „Jagomir“

Potpisan ugovor s filmskom kompanijom “Huahua Media” te s „Dandalion Production Inc“ iz Los Anđelesa

Duraković na potpisivanju ugovora u Pekingu

Piše: Nerma AJNADŽIĆ

10.5.2019

Poznato je to da su Kinezi ludi za kultnim ostvarenjem „Valter brani Sarajevo“, a sada će i finansirati produkciju rimejka filma „Most“, koji je prvi put prikazan davne 1969. godine. Za oba filma režiju potpisuje majstor partizanskih filmova Hajrudin Šiba Krvavac. 

Spektakularan projekt 

Direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković prethodnih dana boravio je u Pekingu, gdje je potpisao ugovor s kineskom filmskom kompanijom “Huahua Media” te s „Dandalion Production Inc“ iz Los Anđelesa. Ovo smatraju spektakularnim projektom koji će oživjeti neka prošla vremena.

Na snimanju filma “Most”: Boris Dvornik, Bata Živojinović i Hajrudin Krvavac

- Filmski centar Sarajevo je nakon dužih razgovora s kineskim partnerima došao do toga da potpišemo ugovor. Radi se o velikoj filmskoj produkciji koja inače radi zaista megaprojekte, ne samo u Kini, već i s holivudskim studijima. Zaista žele da se “Most” napravi kao ozbiljan projekt. Ovo su dobre vijesti za BiH, ali i region – ističe Duraković te otkriva da snimanje počinje naredne godine.

Dodaje da su oba filma iz nekadašnje jugoslavenske kinematografije postigla ogroman uspjeh u Kini.

- Manje je poznato da je “Most” veoma popularan u Kini te da tamo svi znaju muziku iz filma i pjesmu “Bella Ciao”. Generacije Kineza vezane su za njega. Prema mišljenju mnogih filmskih kritičara, “Most” je najuspješniji film Hajrudina Šibe Krvavca, iako je “Valter brani Sarajevo” možda poznatiji – kaže Duraković.

quote
<p><strong>PLANIRAJU <em>doći u Sarajevo i region da obiđu lokacije, pogledaju našu filmsku industriju te da porazgovaramo o kastinzima</em></strong></p>

Čuvar blaga 

Ističe da je i ovo dokaz da Filmski centar Sarajevo, kao javno preduzeće koje je čuvar blaga naše kinematografije, kroz ovakve projekte pokazuje da film i filmska industrija nisu samo mrtva kulturna baština.

- Imaju upotrebnu vrijednost. Planiramo i da oživimo nekadašnji filmski studio “Jagomir” – govori Duraković.

Duraković na potpisivanju ugovora u Pekingu

Šta kažu svjetski mediji 

- Zanimljivo je da ovu priču oko rimejka prate ne samo naši i kineski mediji već i svjetski. To znači da Šiba Krvavac ima veliku slavu u svijetu, a mi kao ljudi iz BiH možemo biti samo ponosni što smo imali takve filmske autore – zaključuje Duraković.

Glumačka imena i kastinzi 

- Planirano je da film bude na našem jeziku i bit će kasting za glumce iz BiH, ali i regije. Sugerirat ćemo i neka glumačka imena za koja mislimo da mogu igrati – otkriva Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.