SARAJEVO

Otvorena izložba "Umjetnici Sarajeva za slobodnu Bosnu i Hercegovinu 1992-1995''

Umjetnički doprinos i značaj umjetnika u tom teškom periodu za nas i našu zemlju bio je nemjerljiv, rekla je Baljić

S večerašnje izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

8.4.2024

U Gradskoj Vijećnici Sarajevo, održana je projekcija filma "Izložba '92“ reditelja Jasmina Durakovića, te promocija monografije „Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH“ i otvorenje izložbe fotografija-dokumenata posvećene kulturnom otporu u Sarajevu, na samom početku rata.

Iza cijelog projekta stoji Mirsada Baljić i UG "Art Colony", uz pomoć Grada Sarajeva.

- Umjetnički doprinos i značaj umjetnika u tom teškom periodu za nas i našu zemlju bio je nemjerljiv, jer kroz razna kulturna događanja i sadržaje poslali smo svijetu sliku duhovnog otpora, svojevrsni kulturni dijalog sa svijetom. Značajni bosanskohercegovački umjetnici sa sarajevskom adresom, tad okupljeni u jednoj priči. Priči o izložbi koja nas je udomila pod svoje okrilje. Satkana pozitivnošću, idejom otpora naspram surovosti. Bila nam je utočište, melem za naše duše, davala nam snagu, čuvali smo je od brisanja.– rekla je Baljić.

Inače, ovo je jedan od programa u okviru obilježavanja opsade Sarajeva 1992-1995. godine.

- Kolektivna izložba „Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH" bila je izraz patriotizma prema svojoj zemlji i gradu, ali i vjerovanja u univerzalnu snagu umjetničkog čina. To je davalo snagu svima umjetnicima ali i publici koja, uprkos svemu, u velikom broju pohodila te umjetničke i kulturne događaje. 

Ta izložba, ali i predstava „Sklonište" i druge, filmske projekcije, promocije knjiga i muzički koncerti, dokazi su čudesne snage i duha građana Sarajeva u trenucima kada je bilo najteže - zaključio je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.