NAKON TVRDNJI ŽBANIĆ

Oglasio se RTS: O prikazivanju filma „Quo vadis, Aida“ ne odlučuje Vučić

Ponekada se učini kao da je film snimala samo zato da bi se prikazao na RTS-u, zaključuje se u saopćenju javnog servisa

Žbanić: To je neshvatljivo. Agencije

A. Č. / Nova.rs

12.6.2022

Radio-televizija Srbije saopćila je da će tvrdnju Jasmile Žbanić da joj je „na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma "Quo vadis, Aida" moraju konsultovati sa Vučićem“ smatrati dezinformacijom "dok ne kaže ko joj je to na RTS-u rekao".

- Jasmila Žbanić nastavlja da pritiska RTS da emituje njen film "Quo vadis, Aida". Prvo je koristila premijeru da poručuje svima i svakome da "Aida" mora da bude na RTS, koristeći za tu kampanju i dio medija u Srbiji. Odmah poslije premijere i nekoliko ambasadora je pitalo generalnog direktora da li će RTS emitovati film, što se u svim zemljama smatra nedopustivim miješanjem u uređivačku politiku javnog medijskog servisa - navodi RTS.

Nisu razgovarali sa predsjednikom Srbije

Oni podsećaju da „sad red da Jasmila Žbanić kaže kako joj je na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma moraju konsultovati sa Vučićem“.

- Ovakve tvrdnje se obično tretiraju kao dezinformacije smišljene da bi se ostvarili nečiji interesi ili nanijela šteta onome na koga se vijest odnosi. RTS će tako i tretirati ovu izjavu Jasmile Žbanić sve dok ne kaže ko joj je sa RTS-a to rekao. Do tada, smatrat ćemo da je njena priča izmišljena. Naročito zato što je lako dokazati da rediteljica "Aide" nikada o prikazivanju filma na RTS nije razgovarala ni sa urednikom filmskog programa, ni sa direktorom programa ni sa generalnim direktorom, kao i da oni nikada o filmu nisu razgovarali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - navodi RTS.

Laska nam toliki pritisak

Dodaje se da o prikazivanju "Quo vadis, Aida" na RTS-u ne odlučuju ni Žbanić ni Vučić.

- I na kraju da kažemo i da bi na neki način mogao da nam laska toliki pritisak reditelljice da emitujemo "Aidu". Ponekada se učini kao da je film snimala samo zato da bi se prikazao na RTS-u - zaključuje se u saopćenju javnog servisa.

Podsjećamo, bh. rediteljica Jasmila Žbanić izjavila je da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja njenog filma “Quo vadis, Aida” na Radio televiziji Srbije neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Navela je da je nju "to neshvatljivo", te zapitala "zašto o tome treba da se pita predsjednik države, prenijela je Nova.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.