VELIKI POVRATAK

Nakon skoro četiri godine u Kini će se opet prikazivati Marvelovi filmovi

Vlasti su također ponovno pokrenule odobrenja za prodaju novih videoigrica na kineskim platformama

Kina je ukinula zabranu prikazivanja Marvelovih filmova. YouTube/Print Screen

N. A

18.1.2023

Kina je ukinula zabranu prikazivanja Marvelovih filmova te će "Black Panther: Wakanda Forever" i "Ant-Man and The Wasp: Quantumania" biti prvi Marvelovi filmovi prikazani nakon tri i po godine pauze, koja je koštala Disney stotine miliona dolara.

Filmovi će biti objavljeni u februaru, nakon kineske Nove godine, obilježavajući prva Marvelova izdanja na drugom najvećem svjetskom kino tržištu još od filma "Avengers: Endgame" iz 2019. godine. Strane filmove odobravaju ili odbijaju regulatori Kineske filmske uprave (CFA), koja je dio odjela za propagandu Komunističke partije Kine. CFA redovno blokira prikazivanje stranih filmova kako bi održao cenzuru i zaštitio domaću filmsku industriju, piše "The Guardian".

CFA nikad nije objasnio zašto su Marvelovi filmovi blokirani od sredine 2019., a analitičari su istakli nekoliko potencijalnih razloga, uključujući prisutnost LGBT likova i simbola američkog patriotizma, poput Kipa slobode.

Marvelovi filmovi u prošlosti su bili hitovi u Kini: prvi "Black Panther" zaradio je 105 miliona dolara 2018., dok je "Ant-Man and the Wasp" zaradio 121.2 miliona dolara iste godine. 

Nedavno je bilo znakova da se Kina zagrijava za Hollywood s filmom "Avatar: The Way of Water", koji je odobren za prikazivanje tokom kineskih novogodišnjih praznika, koji su obično rezervirani samo za domaće filmove. "Avatar: The Way of Water" dosad je u Kini zaradio 220 miliona dolara.

Godine 2022. objavljeno je da je film "Spider-Man: No Way Home" odbijen nakon što je CFA zatražio od distributera filma da ukloni Kip slobode iz scena koje su smatrali previše "patriotskim", što je studio odbio. "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" navodno je odbijen zbog lika s dvije majke homoseksualne orjentacije.

Ponovno puštanje Marvelovih filmova u kineska kina događa se dok SAD i Kina rade na popravljanju odnosa te usred drugih znakova da kineska vlada ublažava svoje tvrdokorne pristupe privatnom sektoru.

Vlasti su također ponovno pokrenule odobrenja za prodaju novih videoigrica na kineskim platformama te su počele kupovati vlasničke udjele u Alibabi i Tencentu – cementirajući vladinu kontrolu, ali također signalizirajući povratak stabilnosti.

Kineska vlada također je ukinula stroga covid - ograničenja za građane te dopustila slobodnija domaća i međunarodna putovanja i društvene aktivnosti. Međutim, politički nadzor nad stanovništvom i stroga cenzura ostaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.