"STRANCI U NOĆI"

Emir Hadžihafizbegović završio snimanje filma, objavljujemo ekskluzivne fotografije

Snimali i u blizini Titove kuće u Kumrovcu

Hadžihafizbegović na snimanju. AVAZ

15.2.2023

Nakon skoro tri mjeseca napornog rada u Hrvatskoj proslavljeni bh. glumac Emir Hadžihafizbegović okončao je rad na glavnoj ulozi u spektakularnom hrvatskom filmu "Stranci u noći".

Goli otok

Film je režirala Ivona Juka, a producirala kuća "4Film" Anite Juke, Ivonine sestre. Osim Emira, igraju i Voja Brajović, Milica Mihajlović, Dado Ćosić, Slaven Došlo, Đorđe Galić, Elmir Krivalić, Iva Boban, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Enes Vejzović, Asja Jovanović i drugi.

Film tematizira period od 1941. i uspostave NDH, a završava se tragičnom pričom o Golom otoku. U tu vremensku elipsu smješten je scenarij Ivone Juke u kojem Hadžihafizbegović igra direktora filmskog centra u Zagrebu i u kome, nakon paljenja arhiva i tragične sudbine bivših partizana zaposlenih u tom centru, a koje UDBA šalje na Goli otok, lik koji igra Emir od ideološkog partijskog poslušnika postaje čovjek u kojem se dotadašnji svjetonazori lome.

Posebno je zanimljivo to što će film biti crno-bijeli, a „Avaz“ ekskluzivno donosi fotografije sa seta.

Hadžihafizbegović s filmskom ekipom. AVAZ

Teški uvjeti

U razgovoru za "Dnevni avaz" Emir nam je rekao da dugo nije radio naporniji film.

- Vremenski uvjeti bili su izuzetno teški, snimali smo na nekoliko lokacija - Zagreb, otok Krk, skoro 20 dana u Tuheljima na hrvatsko-slovenskoj granici, te pet dana u Kumrovcu, i to u neposrednoj blizini rodne kuće Josipa Broza Tita. Film je potresan i otvara pitanja univerzalne ljudske slobode i autokratije. Sarađivao sam sa sjajnim kolegama. Hvala Ivoni što mi je ukazala povjerenje i vjerujem da sam to povjerenje napravljenom ulogom i opravdao. Pojedine scene bile su izuzetno opasne i rizične s tehničkog i produkcijskog aspekta, ali, Bogu hvala, sve je prošlo odlično - rekao je Hadžihafizbegović za „Avaz“.

U filmskim krugovima se već šuška kako će ova uloga opravdati Emirov epitet jednog od najboljih glumaca kako na Balkanu tako i u Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.