O HORORIMA AGRESIJE

Admir Glamočak za vrijeme opsade Sarajeva poručio: Mrzim podrumski mrak

Video je snimljen 1992. godine u okviru najave premijere sarajevske verzije predstave "Kosa"

Admir Glamočak. YouTube/Print Screen

N. A.

5.4.2023

Admir Glamočak, bosanskohercegovački glumac je 1992. godine, tokom opsade Sarajeva, snimio video u kojem govori o hororima agresije.

- Ne mogu da živim u ovom zatvoru od grada, u ovom paklu od države, u ovom kupleraju od svijeta. Mrzim ovaj je*eni svijet u kojem djeca, kad iznenada prhne jato golubova, trgnu se prestravljeno jer misle da je osuo rafal. Mrzim podrumski mrak u kome naša djeca rastu kao gljive. Mrzim gorštake koji granatama zasipaju djecu dok beru trešnje - rekao je glumac.

Video je snimljen u okviru najave premijere sarajevske verzije predstave "Kosa" ("Hair"). Ona je te 1992. izvedena na sceni Kamernog teatra 55. Kompozitor je Galp MacDermont, a za adaptaciju su zaslužni Marko Vešović, Katarina Kaća Dorić i Slavko Pervan. Na muzičkom aranžmanu radili su Amir Bešo Lazy i Srđan Gino Jevđević.

Glumačku ekipu su, pored Glamočaka, činili: Gordana Boban, Željko Stjepanović i Suada Topalović. U plesnoj postavi su bili: Jelena Solarić, Emira Šahinpašić, Lejla Nezirović, Mirče Hurdubae, Mensud Vatić i Adnan Džindo.

"Kosa" je dokaz da su građani Sarajeva i tokom najtežih trenutaka u historiji imali potrebu za kulturom. Mnogi od njih tvrde da im je pozorište pomoglo da očuvaju zdrav razum i makar nakratko pobjegnu od surove stvarnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.