MURDOH DONIO ODLUKU

Voditelj Taker Karlson dobio otkaz na Fox News-u

Zahvaljujemo mu na njegovoj službi mreži kao voditelju, a prije toga kao saradniku, naveli su u kratkom saopćenju

Taker Karlson. AP

H. J. I.

25.4.2023

Fox News i voditelj Taker Karlson (Tucker Carlson), desničarski ekstremist koji je svoje mjesto u udarnom terminu na televizijskoj mreži iskoristio za čvrstu kontrolu nad Republikanskom strankom, prekinuli su veze, saopćila je mreža u objavi koja je potresla medije i politički svijet u SAD-u.

- Zahvaljujemo mu na njegovoj službi mreži kao voditelju, a prije toga kao saradniku - rekao je Fox News u kratkom saopćenju koje nije ponudilo objašnjenje za njegovo izbacivanje, dodajući samo da je njegova posljednja emisija bila u petak, 21. aprila.

Voditelj s najviše gledanosti na Foxu

Karlson, voditelj s najviše gledanosti na Fox Newsu, nije odgovorio na više zahtjeva za komentar. Odluku o razlazu s Karlsonom donijeli su u petak navečer izvršni direktor Fox Corporation Lanhlan Murdoh (Lachlan Murdoch) i izvršna direktorica Fox Newsa Suzan Skot (Suzanne Scott), rekla je osoba upoznata s tim.

Karlson je obaviješten o odluci u ponedjeljak ujutro, rekla je druga osoba upoznata s tim.

Objava je stigla sedam dana nakon što se Fox News nagodio u tužbi za klevetu s Dominion Voting Systems za 787,5 miliona dolara zbog širenja izbornih laži putem mreže. Tužba je razotkrila Karlsonovo omalovažavanje kolega. Tužba koju je u martu podnijela njegova sada otpuštena saradnica, Ebi Grosberg (Abby Grossberg), također je uključivala niz optužbi za seksizam u njegovoj emisiji.

Republikanci "puzili" pred njim

Dok je bio voditelj u udarnom terminu na Fox Newsu, Karlson je postao jedna od najutjecajnijih osoba unutar GOP-a. Republikanski zastupnici puzili su pred njegovim nogama, a bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) odobrio mu je prvi intervju ranije ovog mjeseca nakon što je optužen u Njujorku.

Karlson je saznao za svoj otkaz 10 minuta prije nego što je objavljen, prema Wall Street Journalu. Odluku o smjeni Karlsona donio je Rupert Murdoh (Murdoch), 92-godišnji vlasnik Foxa, uz mišljenje viših dužnosnika Foxa, prenio je Los Angeles Times.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.