BOGATA KARIJERA

Djevojčica sa fotografije postala je jedna od najboljih glumica na Balkanu

Kinematografiji je dala veliki doprinos

Milena Dravić. Facebook

N. A.

1.5.2023

Djevojčica sa fotografije postala je jedna od najboljih glumica na Balkanu. Kinematografiji je dala veliki doprinos. 

Riječ je o legendarnoj Mileni Dravić. Na fotografiji je u naručju drži otac Mikan. Glumom se počela baviti u srednjoj školi. Njen talent otkrio je režiser František Čap s kojim je 1959. godine snimila svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena". Uloga u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera donijela joj je slavu.

Tokom bogate karijere snimila više od 100 filmova, a među njima su i "Čovjek nije tica", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "W. R. Misterije organizma", "Sutjeska", "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" itd. Neke od serije u kojima se pojavila su: "Policajac s Petlovog brda", "Povratak otpisanih", "Priče iz Nepričave", "Lud, zbunjen, normalan"... Sa suprugom Draganom Nikolićem vodila je show "Obraz uz obraz".

Milena Dravić. Društvene mreže

Njih dvoje su se vjenčali 1971. godine i bili su jedan od najskladnijih bračnih parova na sceni. Zanimljivo je to da su se vjenčali na pauzi između snimanja.

- Snimali smo novogodišnji film "Kako su se voljele dvije budale". Kad nam je režiser Aca Đorđević dao slobodno vrijeme za ručak, Dragan i ja smo skoknuli do općine Vračar da se vjenčamo. Tako je bilo, vjenčali smo se u pauzi za ručak. Kad smo završili kod matičara i službeno postali bračni par, otišli smo na ručak. Poslije smo se vratili i nastavili snimanje kao da se ništa nije dogodilo - ispričala je Milena jednom prilikom.

Dragan je preminuo 2016. godine. To joj je, naravno, iznimno teško palo. Otkrila je i da se godinama borila s karcinomom dojke. Za to su znali samo njeni prijatelji, porodica i bliske kolege.

- Nisam smjela da se sapletem, kako zbog mnogih žena koje se suočavaju sa istim problemom, tako i zbog sebe. Nisam željela ničije sažaljenje, najmanje svoje. Ljudi su skloni da se u takvim situacijama prepuste toj vrsti osjećanja misleći da će im tako biti bolje. Najgora varijanta je svojim problemima opterećavati okolinu - navela je Dravić koja je preminula 2018. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.