AMERIČKA PREMIJERA

Film "Svjetla Sarajeva" o grupi Zabranjeno pušenje ispraćen aplauzima u Los Anđelesu

Izuzetno velik interes prisutne publike te jako puno postavljenih pitanja produžilo je druženje ekipe filma s publikom na više od sat vremena

Film "Svjetla Sarajeva. Društvene mreže

N. A.

1.5.2023

Dokumentarni film Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje i glavnom gradu BiH, Sarajevu, u subotu, 29.04.2023. imao je svoju američku premijeru. Film je prikazan na "South East European" Film Festivalu na kojem učestvuje u takmičarskom programu dokumentarnog filma.

Film je prikazan u dvorani James Bridges na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA), na čuvenom odsjeku za film i televiziju, čiji se studijski program često svrstava među najbolje na svijetu. SEEfest – Filmski festival Jugoistočne Europe u Los Anđelesu, kojem je ovo 18. izdanje, projekt je fondacije ELMA za europske jezike i filmove u Americi. Predstavljajući i slaveći filmsku i kulturnu raznolikost 20 zemalja Balkana i Kavkaza, taj filmski festival nastavlja otkrivati najbolja ostvarenja iz jugoistočne Evrope publici u SAD-u.

Film "Svjetla Sarajeva. Društvene mreže

- Uzbudljivo iskustvo je kada na jednom ovako "svetom mjestu" čuješ taktove Zabranjenog pušenja, a na velikom platnu se pojave fragmenti mog grada, ispričani kroz emotivnu naraciju Seje Sexona. Mitovi i legende Sarajeva na Beverly Hillsu i to u subotu navečer, uistinu ovo nisam očekivao - istaknuo je Perkić.

Izuzetno velik interes prisutne publike te jako puno postavljenih pitanja produžilo je druženje ekipe filma s publikom na više od sat vremena, a sve se nastavilo i u holu James Bridges Theatrea. Na premijeri su pored režisera Srđana Perkića bili prisutni i Sabrina Beširević, izvršna producentica, te Tomislav Josipović, montažer filma. 

Amra Hadžihafizbegović-Deović, glavna producentica filma, nije bila u mogućnosti pridružiti se ostatku svoje ekipe jer trenutno priprema novi dokumentarni film Srđana Perkića, čije je snimanje planirano za početak 8. mjeseca ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.