NA OVOGODIŠNJEM SFF-U

Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno reditelju i piscu Marku Kusinsu

Povratak u Sarajevo, po prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija, poručio je

Marko Cousins. FOTO: Jenny Leask

N. A.

16.5.2023

Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, redatelju i piscu Marku Kusinsu (Cousins) bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Ovo neće biti njegov prvi susret s gradom – njegov prvi dolazak u Sarajevo bio je za vrijeme opsade grada, sredinom 1990-ih. Zajedno s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburgh posjetio je kino Obala Art Centar, gdje su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazivali filmove. To je kino bilo kolijevka Sarajevo Film Festivala.

- Donijeti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu u Sarajevo tokom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio, bilo je pod utjecajem tih strašnih, inspirativnih sedmica 1994. godine. Povratak u Sarajevo, po prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija. "Počasno Srce Sarajeva" u mom će domu imati počasno mjesto i podsjećati me na potrebu da rizikujem, da djelujem u solidarnosti. Još uvijek mogu učiti od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan - rekao je Mark Cousins.

Inspirativna moć kinematografije

Mark Kusins je škotsko-irski redatelj. Njegove teme su inspirativna moć kinematografije, gradova, šetnja, djetinjstvo, arhiva i obnova. Na početku svoje karijere snimao je TV dokumentarce o djetinjstvu, neonacizmu i Mihailu Gorbačovu. Njegova prva knjiga bila je ''Imagining Reality: "The Faber Book of Documentary'' koju je "Times Literary Supplement" nazvao "neophodnom". 

Marko Cousins. FOTO: Jenny Leask

Portugalska međunarodna nagrada

Cousins je nedavno dobio portugalsku međunarodnu nagradu Aurelio de Paz dos Reis za izuzetan doprinos kinematografiji i nagradu Britanskog udruženja za film, televiziju i filmske studije za izvanredna dostignuća za svoj rad u obrazovanju na ekranu (2020. godine). 

U kontekstu uručenja priznanja "Počasno Srce Sarajeva" Marku Kusinsu, u sklopu programa "Suočavanje s prošlošću" Sarajevo Film Festivala bit će upriličena posebna projekcija njegovog filma "March on Rome".

29. Sarajevo Film Festival će biti održan od 11. do 18. avgusta 2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.