VELIKA ZABRINUTOST

Zvijezde Holivuda ozbiljne: Kilijan Marfi i Emili Blant napustili premijeru filma zbog štrajka

Ako posljednji rok prođe bez dogovora ili ako se ne desi novo odlaganje, glumci će izaći na ulice

Kilijan Marfi i Emili Blant. Facebook

Z. K.

13.7.2023

Zvijezde Holivuda Kilijan Marfi (Cillian Murphy) i Emili Blant (Emily Blunt) napustili su premijeru filma "Oppenheimer" zbog protesta. Kako se navodi, ostali holivudski glumci započeli su štrajk koji bi mogao ugroziti cijelu industriju, prenosi BBS.

Produženje pregovora

Zabrinutost u Holivudu je velika. Iz organizacije SAG 160.000 glumaca i izvođača spremno je na štrajk.

Podsjetimo, udruženje filmskih glumaca tj. Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika (SAG-Aftra) pristala je na produženje pregovora sa platformama Netflix i Disney, koje su sada pozvale savezne posrednike da razvežu čvor koji je nastao zbog nezadovoljstva glumaca platama i drugim uvjetima, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Pridružit će se piscima

Ako posljednji rok prođe bez dogovora ili ako se ne desi novo odlaganje, glumci će izaći na ulice, pridruživši se tako piscima koji već marširaju ispred studija više od dva mjeseca.

"Dvostruki štrajk", koji u Holivudu nije viđen od 1960. godine, zaustavio bi skoro sve američke filmske i televizijske produkcije. Dok je štrajk pisaca već dramatično smanjio broj filmova i emisija u produkciji, odlazak glumaca bi zatvorio skoro sve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.