NISU ZADOVOLJNI

Počeo štrajk glumaca, obratila se zvijezda "Dadilje": Žrtve smo

Oko 160.000 glumaca pridružit će se štrajku u zasebnom štrajku filmskih pisaca

Štrajk glumaca. Reuters

A. O.

14.7.2023

Događajima za promociju projekata, zvijezde Holivuda neće prisustvovati, a pretpostavlja se da će dodjela Emmyja i Comic-Cona biti odgođena. Štrajk su podržali Margot Robi (Robbie), Meril Step (Meryl Streep) i Dvejn (Dwayne) 'The Rock' Johnson.

Udruženje filmskih glumaca započelo je štrajk, i to najveći koji je Hollywood vidio u posljednjih 40 godina. Sindikat traži od streaming servisa da se pravednije podijeli dobit te zahtijevaju bolje radne uslove, prenosi BBC.

Oko 160.000 glumaca pridružit će se štrajku u zasebnom štrajku filmskih pisaca. Glumci traže bolje plaće te obećanje da umjetna inteligencija i računala neće zamijeniti glumce. Zbog početka štrajka, Kilian Marfi (Cillian Murphy) i Emili Blant (Emily Blunt) napustili su premijeru 'Oppenheimera', dugo očekivanog filma.

U četvrtak je održana i konferencija za medije na kojoj je izvršni direktor sindikata i glavni pregovarač rekao da je ovaj štrajk izrazito potreban te da im je to posljednja mogućnost da se situacija popravi.

- Ostavili su nas bez alternative - rekao je.

U srijedu je SAG-AFTRA (Udruženje filmskih glumaca) pokušala postići dogovor s velikim studijima, ali nisu uspjeli dobiti ono što su htjeli. Predsjednica udruženja, slavna glumica Fran Dresčer (Drescher, 65) opisala je važnost štrajka na konferenciji.

Rekla je kako će štrajk utjecati na hiljade, ako ne i milione ljudi širom države i svijeta, uključujući i one u drugim industrijama.

- Ovo što se događa je važno jer što se događa nama se događa u svim industrijama - rekla je glumica poznata po svojoj ulozi u seriji 'Dadilja'.

Dodala je i kako je smatrala da postoji mogućnost da se štrajk neće dogoditi, ali da nisu imali izbora.

- Mi smo ovdje žrtve - zaključila je.

Zbog početka štrajka zaustavit će se snimanja većine filmova i serija, uz one koji su već odgođeni zbog štrajka pisaca. Holivudske zvijezde također neće prisustvovati događajima za promociju projekata, a dodjela Emmyja i Comic-Con će vjerojatno biti odgođeni. Štrajk su podržali Margot Robie, Meril Strep i Dvejn 'The Rock' Johnson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.