APOKALIPSA

Ovo je trenutno najgledaniji film na Netflixu: Na IMDb-ju ima ocjenu 5,3

Film “Bird Box Barcelona” objavljen je na Netflixu 14. jula. U deset dana uspio je zasjesti na prvo mjeso

Scena iz filma. YouTube/Printscreen

M. Z.

24.7.2023

Film “Bird Box Barcelona” objavljen je na Netflixu 14. jula. U deset dana uspio je prestići sve dotadašnje filmove u trendingu i zasjesti na prvo mjesto. 

Postapokaliptični horor triler

“Brid Box Barcelona” španski je postapokaliptični horor triler koji su režirali i napisali Dejvid (David) i Aleks Pastor (Alex). Spin-off je filma “Bird Box” iz 2018., adaptiran prema istoimenom romanu Džoša Malermana (Josh) iz 2014. U glavnim ulogama su Georgina Kampeli (Campbell), Mario Kasas (Casas) i Dijego Kalva (Diego Calva).

Radnja filma je sljedeća: nakon što misteriozna sila desetkuje globalnu populaciju navodeći sve koji to vide da si oduzmu život, Sebastijan (Sebastian) i njegova kći Ana (Anna) kreću se pustim ulicama Barcelone. Dok stvaraju neugodan savez s drugim preživjelima i kreću prema sigurnom utočištu, stiže prijetnja koja je još zlokobnija od nevidljivih stvorenja.

Film na IMDb-ju ima ocjenu 5,3, a, prema podacima analitičke kompanije ''Flix Patrol'', film broji 30 miliona sati gledanja. Brojni filmski kritičari već su recenzirali film i nisu svi oduševljeni. Džoni Oleksinski (Johnny) za ''New York Post'' film je opisao kao "zamoran, depresivan Netflixov nastavak".

Kritike i nisu najbolje

Taša Robinson (Tasha) za Polygon napisala je da vidi sličnost ''Bird Boxa Barcelona'' i postapokaliptične serije ''The Last of Us''.

-Film stiže nakon vala priča sa sličnom dinamikom, a među njima je i ''Last of Us''. Uzimajući u obzir koliko je u ''Last of Us'' bilo prostora za ispričati priču kako bi razvio očinski lik Džoela (Joel) i njegov komplicirani odnos s kćeri Eli (Ellie), ne čudi da je serija napravila uvjerljiviji i nezaboravniji posao s likovima i emocijama.

''The Last of Us'' ima i druge prednosti - neviđena čudovišta ''Bird Boxa'' su tajanstvena i neizreciva, ali zombiji s gljivama ''The Last of Us'' su visceralniji, promjenjiviji i jeziviji. Ništa ovo nije bitno za ljubitelje originalnog ''Bird Boxa'', ali za ljude koji žele više dubine u horor pričama o tužnoj porodici, čini se da je ''Bird Box Barcelona'' malo zakasnila s igrom - piše ona.

Originalni ''Bird Box'' bio je hit

Podsjetimo, izvorni film, koji je izašao 2018., smješten je u SAD i prati majku dvoje djece (Sandra Bullock) koja se mora izboriti za opstanak u opasnom svijetu u kojem si ljudi zbog bizarnog stanja oduzimaju živote na sve moguće načine.

''Bird Box'' je u prve četiri sedmice ostvario 282 miliona sati gledanja i mnogi su ga proglasili jednim od najstrašnijih filmova te godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.