ŠESTI DAN SFF-A

Program prilagođen danu žalosti, projekcije filmova prema rasporedu

Organizatori Sarajevo Film Festivala ranije su publiku obavijestili o izmjeni pograma u znak solidarnosti sa žrtvama zločina u Gradačcu

Projekcije prema rasporedu. Foto: Nidal Šaljić

Dž. H. M.

16.8.2023

Šestog dana 29. Sarajevo Film Festivala očekuje nas bogat filmski program, a ostale aktivnosti su prilagođene Danu žalosti koji je danas u našoj zemlji.

Organizatori Sarajevo Film Festivala ranije su publiku obavijestili o izmjeni pograma u znak solidarnosti sa žrtvama zločina u Gradačcu.

Javni razgovor

S obzirom da je danas Dan žalosti u našoj zemlji neće biti svečanosti na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta. Također, SFF će danas u 10:30 sati organizirati javni razgovor na kojem će o umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govoriti filmski stvaraoci koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman.

Projekcije filmova ostaju prema planiranom rasporedu. U Narodnom pozorištu u Sarajevu od 19 sati gledatelji će moći pratiti projekciju filma "Europa" reditelja Sudebeha Mortezaija. Uloge u filmu su ostvarili Lilith Stangenberg, Jetnor Gorezi, Steljona Kadillari, Mirando Sylari, Tobias Winter

Radnja filma prati Beate, ambicioznu menadžericu zaposlenu u misterioznoj korporaciji "Europa", koja planira proširiti poslovanje na područje Balkana. Dok navodno promovišu filantropiju i investicije u nerazvijena područja, Europa zapravo nastoji otkupiti zemlju od stanovnika jedne zabačene doline u južnoj Albaniji, a Beate, kao glavna pregovaračica, rukovodi tom nedefinisanom misijom. Međutim, stvari se ne odvijaju po planu kada joj se suprotstavi Jetnor, tvrdoglav i duhovan farmer, koji odbija napustiti zemlju svojih predaka.

Od 21:30 sati projekcija "Ekskurzije"

Od 21:30 sati publika će u Narodnom pozorištu imati priliku pratiti projekciju filma "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak.

U ovom filmu uloge su ostvarili brojni bh. glumci, između ostalih, Asja Zara Lagumdžija i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović.

Dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

U Ljetnom kinu Coca-Cola na Metalcu gledatelji će pratiti projekciju filma "Zaista, nikad nisi bio ovdje" rediteljice Lynne Ramsay s početkom od 20:30 sati.

Uloge u filmu ostvarili su Joaquin Phoenix, Judith Roberts, Ekaterina Samsonov, John Doman, Alex Manette, Dante Pereira-Olson, Alessandro Nivola.

Radnja filma prati nestalu tinejdžerka, kao i izmučenog utjerivača u spasilačkoj misiji. Moć proistekla iz korupcije i želja za osvetom pokreću oluju nasilja koja bi mogla dovesti do utjerivačevog buđenja.

"Umri prije smrti"

U Ljetnom kinu Stari grad od 20:45 sati gledatelji mogu pratiti projekciju filma "Umri prije smrti" bh. reditelja Ahmeda Imamovića.

Uloge u filmu ostvarili su Adnan Hasković, Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija, Maja Jurić.

Kada uspješan ginekolog, koji je cijeli život proživio brinući se ni za koga drugog osim za sebe, dobije dijagnozu karcinoma u terminalnoj fazi, u crnohumornom procesu organizovanja vlastite sahrane prisiljen je suočiti se s posljedicama svojih postupaka, uključujući i neuspjeli pobačaj svoje posljednje pacijentkinje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.