FESTIVAL U VENECIJI

Press konferencija uoči svjetske premijere serije Jasmile Žbanić

Novinarima iz cijelog svijeta na pitanja odgovaraju Jasmila Žbanić i glavna glumica Jasna Đuričić

Jasmila Žbanić i Jasna Đuričić. Instagram

6.9.2023

Na prestižnom Filmskom festivalu u Veneciji uoči svjetske premijere serije „Znam kako dišeš“ u 17:15 sati, čiji su kreatori Jasmila Žbanić i njen suprug Damir Ibrahimović, u toku je press konferencija.

Novinarima iz cijelog svijeta na pitanja odgovaraju Jasmila Žbanić i glavna glumica Jasna Đuričić.

Veliki uspjeh 

Reditelji serije su Alen Drljević i Nermina Hamzagić, a scenaristica Elma Tataragić.

Ovo je još jedan veliki uspjeh Jasmile Žbanić koja u svojoj biografiji, osim niza svjetskih nagrada, ima upisanu i nominaciju za Oskara.

- Napisala sam ovu priču davno kao fiktivni scenarij. Međutim, nije bio prihvaćen od Bosanskog filmskog fonda i „ležala“ je tako godinama. A kad su mi se javili iz Bh.Telekoma s idejom da taj scenarij pretvorimo u seriju, razmišljala sam da li je to moguće, da li je pitanje majčinstva moguće istražiti kroz šestodijelnu seriju. Pitanja povjerenja, odnosa majke i djeteta, slučajevi gdje roditelji ne znaju svoju djecu – mislila sam da je interesantno razviti to kao priču od šest epizoda. 

Sve jeste inspirisano stvarnim pričama iz Bosne

Sve jeste inspirisano stvarnim pričama iz Bosne, ali i pričama koje sam imala sa svojom kćerkom. Pokušala sam jednom da joj objasnim zašto je jedan dečko u Bosni izvršio samoubistvo, i da sve nedoumice koje ima treba da riješi kroz razgovor sa mnom i s ocem. A kćerka mi je rekla: "Neću da razgovaram s tobom jer imam svoje dostojanstvo".

 Shvatila sam tad da ne poznajemo svoju djecu, i koliko samo imamo predrasuda o djeci. Posebno u ovom novom dobu, u kojem ne mogu da primijenim ništa od onoga što su me roditelji učili. Moram danas da nađem nove „instrumente“ da budem roditelj. I to je klica cijelog ovog projekta – objasnila je Žbanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.