INTERNACIONALNA PREMIJERA

Na AJB DOC-u prikazan film o naslijeđu Dejtonskog mirovnog sporazuma

Film daje detaljnu i alarmantnu procjenu trenutne geopolitičke situacije u BiH

S prikazivanja filma - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Z. K.

10.9.2023

Sala Cineplexxa bila je premala da primi sve one koji su željeli pogledati dokumentarni film Naslijeđe Daytona: BiH – krhki mir autora Pijera Olivera Fransoisa (Pierre-Olivier Francois), koji je imao internacionalnu premijeru u okviru programa AJB Prikazuje 6. AJB DOC Film Festivala.

Diskusija s publikom

Nakon projekcije ovog dokumentarnog ostvarenja, koje nudi informativnu analizu aktuelne krize u BiH, koja obuhvata secesionistička iskušenja, široko rasprostranjenu korupciju i strana uplitanja, upriličena je diskusija s publikom.

Dajući glas ključnim političkim vođama i članovima građanskog društva, koji se zalažu za veću demokratiju, Fransois se u ovom filmu bavi složenim naslijeđem Dejtonskog mirovnog sporazuma i daje detaljnu i alarmantnu procjenu trenutne geopolitičke situacije.

- Bosna i Hercegovina je mala, podijeljena, krhka zemlja s tri konstitutivna naroda koja dokazuje koliko je teško rat dovesti do kraja, a još teže donijeti pravedan mir - kaže Fransois.

Ovaj francuski novinar, koji je na početku svoje karijere pratio rat u BiH, priznaje da mu je bilo veoma teško shvatiti šta se tačno dešava. Situacija mu je bila jasnija nakon jednog BBC-jevog dokumentarnog filma, nakon čega je i sam počeo praviti priče o Bosni i Hercegovini.

Analiza trenutne političke situacije

Decenijama kasnije, ponudu Artea da napravi dokumentarni film o BiH vidio je kao priliku za analizu trenutne političke situacije i utjecaja Dejtona na nju 30 godine poslije.

Izvršni producent filma je Srđan Šarenac, a producent Kristija Pop (Christian Popp). Kooproducenti filma su Rachel Adoul, Al Jazeera Balkans i Al Jazeera Documentary Channel.

AJB DOC Film Festival traje do 12. septembra, a kompletan program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani potražite na zvaničnoj web-stranici Festivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.