NA DANAŠNJI DAN

Slavni dizajner Karl Lagerfeld rođen prije 90 godina

Život je proveo u Parizu, a širom svijeta bio je poznat kao glavni dizajner modne kuće “Chanel”

Karl Lagerfeld. harpersbazaar.com

10.9.2023

Na današnji dan 1933., prije tačno 90 godina, u Hamburgu je rođen slavni modni dizajner Karl Lagerfeld. Život je proveo u Parizu, a širom svijeta bio je poznat kao glavni dizajner modne kuće “Chanel”.

Lagerfeld je već u djetinjstvu pokazivao velik interes za vizualnu umjetnost, izjavivši u jednom intervjuu da je više stvari naučio često posjećujući Kunsthalle muzej u Hamburgu nego što je naučio u školi. Najviše su ga impresionirali francuski umjetnici, te je često isticao da je jedini razlog zašto je ostao u školi taj što je imao želju da nauči francuski jezik i preseli se u Francusku. Već srednju školu je završio u Parizu.

Godine 1955., Lagerfeld postiže prvi modni uspjeh, pobjeđuje u takmičenju dizajniranja kaputa, nakon čega tri godine radi kao asistent Pjera Balmana (Pierra Balmaina). 

Studij historije umjetnosti upisuje u Rimu, 1964. godine, te se preseljava u italijanski glavni grad i uporedo radi freelance za mnoge modne brendove poput “Valentina”, “Chloé”, “Krizia”… 

Uspješan rad mu je, 1967. Godine, omogućio posao u modnoj kući “Fendi”, da bi modernizirao njihovu kolekciju krzna, a kao dizajner tu je ostao do smrti.

“Chanel”

Lagerfelda, 1980-ih godina, angažira “Chanel” kao glavnog dizajnera, jer se zbog smrti Coco Chanel brend našao u najgorem periodu do tada, a prema mišljenju modnih znalaca, on je svojim futurističkim kreacijama udahnuo novi život toj modnoj kući, čime je stekao svjetsku slavu.

Godine 1984., Karl je osnovao svoj brend "Karl Lagerfeld", a 2002. započeo saradnju s brendom “Diesel”, kada nastaju prepoznatljivi jeans modeli “Lagerfeld” galerije.

Lagerfeld je, 2015. godine, obolio od raka prostate, koji mu je uzrokovao velike zdravstvene probleme, a umro je u februaru 2019. od raka pankreasa. 

Rade Marković. imdb.com

Preminuo bard jugoslavenskog glumišta Rade Marković

Bard jugoslavenskog glumišta Rade Marković, preminuo je na današnji dan 2010., u 89. godini života. U svojoj impresivnoj karijeri odigrao je 81 filmsku i 96 pozorišnih uloga; u televizijskim dramama, serijama i drugim emisijama 62 uloge, te nastupio u 186 radiodrama.

Marković je prvo studirao Tehnički, a zatim prešao na Filozofski fakultet u Beogradu, da bi se potom posvetio glumi, u početku amaterski, s grupom mladih Beograđana koji su održavali probe u prostorijama Kolarčevog univerziteta. U toj grupi je bila i Olivera Đorđević (poznata glumica Olivera Marković) u koju se Rade zaljubio, te su se vjenčali 1945. godine, a naredne dobili sina Gorana, koji je kasnije postao režiser.

Rade je bio i profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu. Najzapaženije uloge odigrao je u filmovima “Valter brani Sarajevo”, “Otpisani”, “Čudotvorni mač”, “Tuđa zemlja”, a posljednji put na filmu glumio je u komediji “Mi nismo anđeli 2”.

Marković se okušao i kao režiser te je napravio dva dokumentarna film “Smeh sa scene” i “Među nama”, a bio je i spiker u prvim filmskim novostima po oslobođenju Beograda.

Nagrađen je brojnim značajnijim stručnim i društvenim nagradama i priznanjima, između ostalih: dvije Sterijine nagrade, tri pulske Zlatne arene, nagrada "Slavica" (danas nagrada "Pavle Vuisić"), Oktobarska nagrada grada Beograda… Za nagradu “Dobričin prsten” Savez dramskih umjetnika Srbije izdao je monografiju ili zbornik radova posvećen Radetovom ukupnom stvaralaštvu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.