U 58. GODINI

Preminuo pozorišni reditelj Jagoš Marković

Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12 godina

Jagoš Marković. Tanjug/Tanja Valič

D. R.

22.9.2023

Jagoš Marković preminuo je u 58. godini.

Jagoš Marković rođen je u Podgorici 1966. godine. Važio je za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja čitavog regiona.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12 godina, prenosi Telegraf.rs.

Najznačajniji naslovi

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike: "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Dr", "Antigona", "Pepeljuga" (opera) i "Figarova ženidba" (opera).

Po pravilu, njegove predstave su dugovječne, hvaljene, izvode se uvijek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

Dobitnik mnogobrojnih nagrada

Dobitnik je oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada , nagrada Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ , „Ardalion“…

U Bugarskoj je održan festival "Balkan čita Jagoša" u okviru koga su četiri reditilja radila njegov tekst Govornica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.