INTERVJU

Adnan Hasković za "Avaz": Sanela Dženkins će nam pomoći da stignemo do Oskara

Film rediteljice Sabine Vajrače u utrci za prestižni kipić

Hasković: Živimo u vremenu smutnje. Facebook

26.9.2023

Adnan Hasković dobio je glavnu ulogu u kratkometražnom filmu ''Sevap/Mitzvah" rediteljice Sabine Vajrače, koji je zvanično u utrci za Oskara 2024. u kategoriji kratkometražnog igranog filma.

Sanela Diana Dženkins (Jenkins), sa svojom producentskom kućom „D Empire Entertainment“, izvršna je producentica.

Film je snimljen prema istinitom događaju, a radi se o muslimanskoj porodici Hardaga, koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila jevrejsku porodicu Kabiljo.

Nakon 50 godina, za vrijeme agresije na BiH, porodica Kabiljo spašava porodicu Hardaga iz opkoljenog Sarajeva.

- Film je već prošao značajne festivale, koji ga kvalificiraju za Oskara, dobio je i brojne nagrade - kaže Hasković za „Dnevni avaz“.

Plemenito djelo

Kada ste saznali za nominaciju za Oskara?

- Saznao sam to jer sam usko u vezi sa Sabinom i timom. Pasionirano sam vezan za film, nije samo da sam igrao, pa nemam ja više ništa s tim. Dajem se u punom kapacitetu, šta god mogu da pomognem na tom putu. Zbog same priče i plemenitog djela Zejneb i Mustafe Hardage, koji su u najtežim okolnostima pokazali humanost, izložili svoje živote, ugrozili živote svoje uže i šire porodice da bi spasili dostojanstvo druge porodice i drugih ljudskih bića... To je taj bosanski, sarajevski duh koji nas krasi.

Žive li te osobine Bosanaca i Hercegovaca i danas?

- To je pokazala i prethodna agresija na našu zemlju. Mi, kao narod, u najtežim okolnostima pokazujemo ono najbolje. Tu crtu imamo kroz historiju. Svijet nam se divi, zato svijet i dolazi. Mi se uvijek pitamo zašto neko iz Meksika, ili Kine, ili Amerike dođe baš u BiH. Svi vide da postoji haos u organizaciji zemlje, ali svi spominju taj duh, neposrednost, toplinu, susretljivost... Mi, Bosanci, Sarajlije nikad nismo gledali kako se ko zove, koje je boje kože, religije, nacije, nego smo uvijek priskakali u najtežim okolnostima.

Scena iz filma ''Sevap/Mitzvah". Avaz

Kakve su šanse filma da dobije Oskara?

- Izuzetna mi je čast da je film ušao u utrku za Oskara i izuzetna mi je čast što se Sanela Diana Dženkins priključila filmu. Uveliko će samo ime i tim Sanele Dženkins pomoći u promociji filma. U utrci za Oskara najbitnije je što više promovirati film, da se što više piše o njemu. Sad je stvar utjecaja i koliko će doprijeti do ljudi koji odlučuju o tome, a to je filmska akademska zajednica. Njih oko 10.000 glasa za filmove i vrlo je bitno da iskomuniciramo ovu priču s ostatkom ljudi. Zato su veoma bitni PR, lobi i prezentacija. Ne bih se iznenadio da film dobije Oskara.

Pozitivne priče

BiH pogađa veliki egzodus, odnosno odlazak ljudi. Jeste li Vi ikada razmišljali da odete?

- Živimo u vremenu smutnje. Evo, ja znam da sada u Njemačkoj uopće nije sjajno stanje, velika inflacija, maltene su prešli na realnu ekonomiju. Pa pogledajte demonstracije u Francuskoj, da ne spominjem, nažalost, mediji su zaboravili ratove u Siriji, Jemenu... Palestina se uopće ne spominje... Pogledajte u Americi duboko polarizirano društvo. Ne možemo mi pobjeći od sebe. Mislim da se mi, prije svega, moramo okrenuti sebi i kreirati mikrosvijet... Možemo praviti mini pozitivne priče. Kada bi se svi okrenuli sebi i radili na sebi, svima bi bilo bolje. Ne treba biti pesimističan.

Ne znamo broj stanovnika

- Bojim se da nevladine organizacije malo vještački kreiraju neke krize. Ne znam na osnovu čega oni rade ankete kad mi uopće ne znamo broj stanovnika u našoj zemlji. Onda mi je smiješno kad neko kaže egzodus mladih, a mi uopće ne znamo koliko mladih imamo u zemlji - smatra Hasković.

Film „Umri prije smrti“ od kraja oktobra ide u bh. distribuciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.