NAJTRAŽENIJI BH. GLUMCI

Svi žele Emira, Feđu i Izu

Honorari glumaca u BiH u odnosu na region ne razlikuju se mnogo

Hadžihafizbegović i Grlić na setu filma „Svemu dođe kraj“. Avaz

7.12.2023

Bosanskohercegovački glumci, mnogi će reći, danas žive svoje zlatno doba. Angažirani su bukvalno na svim stranama svijeta.

Danas glumci cirkuliraju u svim smjerovima, pa tako, kao što u našim serijama i filmovima role dobivaju akteri iz cijelog regiona i šire, proces se odvija i u suprotnom smjeru.

"San snova"

Tako Emir Hadžihafizbegović skoro pola godine radi u Hrvatskoj. Nakon što je početkom godine bh. glumački velikan okončao snimanje hrvatskog filma "Stranci u noći" rediteljice Ivone Juke, od ljetos je ponovo u susjedstvu.

Snima seriju „San snova“, koja se emitira na RTL-u, i zbog toga će u Hrvatskoj ostati do marta 2024., a nedavno je okončao film “Svemu dođe kraj” Rajka Grlića.

Izudin Bajrović se, također, ubraja u glumce bez kojih je teško zamisliti ozbiljniji projekt u regionu. Nedavno je ostvario ulogu u historijskom spektaklu „Ataturk“, koji je nedavno imao premijeru u Turskoj.


Bajrović: Pripreme u Crnogorskom narodnom pozorištu. Facebook

Druga pravila

Trenutno u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici radi na predstavi „Ja sam ona koja nisam” autora Mate Matišića, a u režiji Vite Taufera.

Među najtraženijim glumcima i u regionu, ali i šire ubraja se i Feđa Štukan. On sam kaže da je davno ostvario status internacionalne zvijezde.

Publika je u novije vrijeme uživala gledajući ga u srbijanskoj seriji „Klan“, a sada je policajac u seriji Danisa Tanovića „Kotlina“.

I Enis Bešlagić je veoma tražen, doduše, više vani nego u BiH. Između ostalog, snimao je nedavno film „Megdan“, prema pjesmi Đorđa Balaševića "Čovek sa mesecom u očima".

Mada vlada mišljenje da glumci van granica BiH zarađuju više nego u domovini, od insajdera doznajemo da to nije tako.

- Honorari glumaca u BiH u odnosu na region se ne razlikuju mnogo. Sve je to tu negdje. A, naravno, kada govorimo u inozemnim projekcijama, van Balkana, tu važe druga pravila. Veći su i troškovi snimanja, a sve zavisi od toga da li je rola glavna ili sporedna, ako je serija, koliko epizoda je u pitanju, te još mnogo toga - otkriva nam izvor.

Vanesa Glođo, Mediha Musliović, Amila Terzimehić, Adnan Hasković, Boris Ler, Muhamed Hadžović, Alban Ukaj... također su glumci koje reditelji van BiH rado vide u svojim projektima.Štukan: Ostvario internacionalnu karijeru. Društvene mreže

Strani jezici

- Bh. glumci već odavno postoje na globalnoj glumačkoj sceni. Neki su već poznata imena pa projekti dolaze njima, a neki se dokažu na kastingu i tako dobiju uloge. Veliki je broj i glumaca i inozemnih projekata, mnogi su odigrali ozbiljne epizodne uloge, a neki i glavne. Glumci koji govore strane jezike imaju više talenata ili, naprosto, harizmu i šarm. Gdje god zaigraju, ostave sjajan dojam - rekla je za „Avaz“ Anila Gajević, direktorica Casting i talent agencije „Zona“.

Mlade zvijezde

Mladi Dino Bajrović sve je traženija zvijezda u nastajanju. Rame uz rame s njim su Merjem Šiljak iz Travnika, koja je za TRT snimala seriju „Koyu Beyaz“, kao i Elena Matić iz Dervente, koja igra glavnu ulogu u španskoj seriji “Romancero”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.