SPECIJALNI PROGRAM NA BHT

U studiju u Zetri sportske zvijezde, iz Sivog doma javit će se i Vučko

Obilježavanje 40 godina Olimpijade

Anel Džanković i Danko Delibašić. BHRT

2.2.2024

Februar u Bosni i Hercegovini i Sarajevu budi sjećanja na najgrandioznije vrijeme ovog grada. Te 1984. godine, od 8. do 19. februara, Sarajevo je, kao domaćin 14. zimskih olimpijskih igara, bilo centar svijeta.

Od tog planetarnog događaja je proteklo 40 godina, što će se, kako saznaje “Avaz”, obilježiti s nekoliko programskih sadržaja u organizaciji Gradske uprave Grada Sarajeva, Olimpijskog komiteta BiH i ZOI 84, uz medijsko pokroviteljstvo i direktan TV prijenos na BHRT.

Urednice Specijalnog programa povodom 40 godina ZOI u Sarajevu, koji će se emitirati 7. februara od 15.30 do 19 sati, su Medina Šehić i Lejla Zvizdić.

Nezaboravni "Bolero"

- Osmog februara u 20 sati BHRT će iz Narodnog pozorišta prenositi svečanu Akademiju povodom 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara, kao i izvedbu baleta uz Ravelov "Bolero" i Sarajevsku filharmoniju, a odmah nakon Akademije emitirati i dokumentarni film “Sarajevska olimpijska priča”, kolege Jesenka Krehića.

Starije generacije se sjećaju i čuvene klizačke tačke “Bolero” koji su na ledu maestralno otplesali Britanci Džejn Torvil (Jayne Torvill) i Kristofer Din (Cristopher Dean). Oni će biti gosti Sarajeva 14. februara, kada ćemo ih, također uz direktan prijenos na BHT1 u 19.30 sati, gledati u revijalnom dijelu takmičenja u umjetničkom klizanju. Potom 16. i 17. februara od 10 do 11 sati preuzimamo signal Super G utrke za muškarce FIS Europa Cup 2024 na Bjelašnici. No, program obilježavanja ovog jubileja će najprije početi Specijalnom emisijom BHT 1 koju ćemo emitirati 7. februara i koja je veliki izazov za sve nas - kaže za “Avaz Medina Šehić, urednica sportskog programa BHT1.

Ovih dana odrađene su tehničke probe određenih programskih cjelina tog specijalnog programa.

- Emisiju ćemo realizovati iz dva studija. Glavni će biti u Zetri, odnosno Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch", gdje će kolege voditelji Danko Delibašić i Anel Džanković razgovarati s nekim od najvažnijih aktera 14. zimskih olimpijskih igara, Juretom Frankom, Bojanom Križajem, Sandom Dubravčić, Katarinom Vit (Witt) …Drugi studio bit će virtuelni u RTV Domu, odakle će kolega Zvonko Komšić prezentirati zanimljive brojke, i informacije kroz virtuelne grafike, koje demonstriraju tehnološki iskorak u ovih 40 godina, a sve to u društvu virtuelnog Vučka. Iz istog studija ćemo uspomene evocirati i kroz muziku jednog vremena - kultnih “Indexa, Kemala Montena, “Bijelog dugmeta” u interpretaciji Željka Bebeka, Nermina Puškara, Amela Ćurića.


Lejla Zvizdić. BHRT

Očekujemo i live uključenja kolega novinara sa Skenderije i iz Olimpijskog muzeja, kao i mnoštvo zanimljivih priča sa svih sportskih borilišta do onih kako smo uopće dobili organizaciju ZOI, koliko je izazovno bilo raditi TV prijenos, koliko je narod davao doprinos organizaciji Igara , koliko smo iščekivali snijeg, do toga kako je u Sarajevu prevaren Kirk Daglas... - ističe Lejla Zvizdić, urednica redakcije jutarnjeg programa.

Najveći događaj

Voditelji ne kriju zadovoljstvo i ponos što će biti dijelom ovog programa, tim prije što pripadaju mlađim generacijama koje to vrijeme ne pamte i izazovno im je bilo informirati se o svemu što je prethodilo i pratilo ZOI. Kažu da su produkciono-tehničke pripreme i prije same emisije možda i najinteresantnije.

- To su oni trenuci istraživanja, evociranja uspomena, koji čovjeka podsjete na neke blistave momente naše historije i reafirmišu ubjeđenja da smo vrlo sposobni za najveće uspjehe. Lično mi je veliki izazov i privilegija biti dio tima koji će realizovati specijalni program povodom 40 godina Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu - ističe Danko Delibašić.

Anel Džanković naglašava da su 14. ZOI najveći sportski događaj u historiji naše zemlje.

- Veliko je zadovoljstvo biti dio tima BHRT-a na čelu s urednicama Medinom Šehić i Lejlom Zvizdić, koji se zaista potrudio da medijski dio obilježavanja 40. godišnjice ZOI 1984. bude na vrhunskom nivou i nadam se da će gledatelji uživati u bogatom programu koji donosimo 7. februara - dodaje Džanković.

Virtualni studio i grafike

- ZOI 84. bio je najveći projekt tadašnje TV Sarajevo, koja je za ostvarenje ovog zadatka, dobila tada nove proizvodne prostore u RTV Domu i najmoderniju tehničku opremu. Od tada na ovamo mnogo toga se promijenilo, što će pokazati i demonstrirati i sam virtualni studio i grafike - kaže za „Avaz“ Zvonko Komšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.