VREMEPLOV

"Rijeka bez povratka": Snimanje obilježile svađe

Film je s nezaboravnom Merilin Monro 1954. režirao Oto Preminger

Scena iz filma. Društvene mreže

14.2.2024

"Rijeka bez povratka" (River of No Return) je američki vestern film snimljen 1954. godine u režiji Ota Premingera (Otto).

Udovac i pjevačica

Protagonist filma je udovac Mer Sidler (Matt Calder), kojeg glumi Robert Mičam (Mitchum), koji nakon izlaska iz zatvora želi započeti novi život na američkom sjeverozapadu zajedno s malim sinom, kojeg igra Tomi Reting (Tommy Rettig), a koji je do tada bio pod starateljstvom barske pjevačice Kej Veston (Kay Weston), koju glumi nezaboravna Merilin Monro (Marilyn Monroe).

Radnja prikazuje kako stjecajem okolnosti sve troje moraju putovati riječnim splavom kroz divljinu, te se suočavati s raznim nedaćama, uključujući divlje životinje, Indijance, ali i Kejinog nasilnog i pokvarenog zaručnika, kockara Herija Vestona (Harry Weston), kojeg glumi Rori Kelhoun (Rory Calhoun).

Ambiciozan projekt

„Rijeka bez povratka“ je predstavljao ambiciozan projekt za studio „20th Century Fox“, koji je nastojao iskoristiti novu tehniku „Cinemascope“, te je u tu svrhu film sniman na netaknutim prirodnim lokacijama u kanadskoj provinciji Alberta.

Snimanje su, ipak, obilježili brojni problemi, prije svega svađe između Premingera i Monro, koja je insistirala na metodskoj glumi, ali i Mičamov alkoholizam. Nakon premijere je film dobio uglavnom loše kritike, a i Monro i Preminger su poslije tvrdili da im je to najlošiji film u karijeri.

No, uprkos tome, rado je gledan svih ovih decenija, te se i dan-danas ponekad emitira na televiziji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.