U 95. GODINI

Preminuo čuveni fotograf Eliot Ervit

Ostat će upamćen po fotografiji Džeki Kenedi kako stišće zastavu koja je bila na kovčegu njenog muža na dan sahrane

Eliot Ervit. Platforma X

H. J. I.

1.12.2023

Eliot Ervit, fotograf iz Amerike koji je napravio neke od najpoznatijih fotografija na svijetu preminuo je u četvrtak u svom domu na Menhetnu.

Eliot je preminuo u 95. godini, a tužnu vijest potvrdila je njegova kćerka Saša.

Čuveni fotograf koji je hvatao "momente" iz života običnih Amerikanaca, ali i politički važne trenutke i starlete ostat će upamćen po fotografiji Džeki Kenedi kako stišće zastavu koja je bila na kovčegu njenog muža na dan sahrane.

Eliot je fotografisao i čuvenu Merilin Monroe, kao i Marlen Ditrih. 

Karijeru je počeo kao fotoreporter, a za života je objavio više od 20 knjiga i imao je brojne samostalne izložbe u institucijama kao što su Muzej moderne umjetnosti u Njujorku, Institut umjetnosti u Čikagu, Musee d'Art Moderne u Parizu i Barbikan u Londonu.

Ostat će poznat i po svojim brojnim duhovitim fotografijama pasa, često iz njihove perspektive i različitim od njihovih vlasnika.

Ervit se nikada nije specijalizovao i radio je kao freelancer cijelog života, prihvatajući zadatke u modi, politici i slavnim ličnostima. Jedna od njegovih najpoznatijih fotografija je ona gdje tadašnji potpredsjednik Ričard Nikson koji bode sovjetskog premijera Nikitu Hruščova u grudi 1959. godine, tokom takozvane "Kuhinjske debate" na moskovskoj izložbi američkih proizvoda. 

Neki od njegovih prepoznatljivijih radova potiču iz perioda njegovog istraživanja Njujorka, gdje je živio. Ervit je fotografisao grad sa osjećajem avanture i spontanosti, i živio je svoju čuvenu poslovicu: "Najbolje stvari se dešavaju kada se slučajno nađete negdje sa kamerom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.