VREMEPLOV

"Već viđeno": Avantura koja dovodi do tragedije

Film je 1987. režirao Goran Marković

Scena iz filma. Društvene mreže

21.2.2024

"Već viđeno" je jugoslavenska psihološka tragedija-drama koja pri kraju prelazi u žanr horora i trilera iz 1987. godine koju je režirao i napisao Goran Marković.

Fatalni susret

Glavne uloge tumače Mustafa Nadarević, Anica Dobra, Bogdan Diklić i Goran Sultanović.

Muziku potpisuje Zoran Simjanović.

Radnja se odvija oko muzičkog instruktora koji ima avanturu s jednom djevojkom koja ga potom brzo zaboravi, dok se on zaljubio. Njeno odbijanje i njegova trauma iz djetinjstva na kraju dovode do tragedije. Film je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u Puli.

Britanski filmski institut uključio je „Već viđeno“ na listi 100 najboljih evropskih filmova strave.

Mihailo (Mustafa Nadarević), nekada sjajni mladi pijanist, sada je nastavnik klavira u obrazovnom centru. Kolege ga smatraju čudakom, ali ga ostavljaju na miru kako bi živio svoj usamljenički život. Sve se mijenja u trenutku kada se u njegovoj školi pojavi mlada djevojka.

Erotski život

Kontakt s njom, novi, erotski intenzivan život, izaziva u njemu čudnu pojavu - kako je sve to već jedanput vidio. Naime, situacije koje proživljava, čine mu se ponovljenim. Njegova trauma i klavir, izazivaju bolne emocije i patološki strah, preklapanje prošlosti i sadašnjosti, gurajući ga u sve dublju tragediju...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.