VREMEPLOV

"Romansa u Sijetlu": Jedan je od komercijalno najuspješnijih filmova devedesetih

Filmski hit 1993. režirala je Nora Efron

Scena iz filma. Društvene mreže

5.3.2024

Romansa u Sijetlu (Sleepless in Seattle) je američka romantična komedija iz 1993. godine. Jedan je od komercijalno najuspješnijih filmova devedesetih.

Rediteljica Nora Efron (Ephron) je bila nominirana za nagradu BAFTA i Oskar za najbolji originalni scenarij, dok je pjesma "A Wink and a Smile" također bila nominirana za Oskara. Meg Rajan (Ryan) i Tom Hanks su za svoje izvedbe bili u konkurenciji za Zlatne globuse.

Novi život

Film “Romansa u Sijetlu” rimejk je filmskog klasika “Ljubavna afera” s Kerijem Grantom (Cary Grant) i Deborom Ker (Deborah Kerr) u glavnim ulogama.

Sam Boldvin (Baldwin) je čikaški arhitekt koji, nakon što mu supruga umre, odseli s 8-godišnjim sinom u Sijetl kako bi započeo novi život. Godinu i po dana kasnije, na Badnju večer, dječak nazove nacionalni radio i uvjeri svog bezvoljnog oca da ispriča voditeljici koliko mu nedostaje supruga.

Među stotinama žena čitave države koje su čule njegovu priču i slali pisma, novinarka Ani Rid (Annie Reed), također dirnuta, napiše mu pismo da je upozna na Valentinovo, potaknuta filmom „Nešto za sjećanje“, ali kako oklijeva poslati, njezina prijateljica i cimerica, urednica novina to učini umjesto nje i šalje je u Sijetl.

Anino pismo

Sam u međuvremenu počne izlaziti sa svojom saradnicom koja se ne sviđa njegovom sinu. Dječak prima Anino pismo i svidi mu se, no ne uspijeva uvjeriti oca da je upozna u Njujorku.

Kraljica američkih romantičnih komedija Meg Rajan je i u ovom filmu ostavila svoj prepoznatljiv pečat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.