DOBROTVORNA AUKCIJA

Desetine hiljada eura su u pitanju: Evo za koliko je prodata košulja iz serije "Gordost i predrasude"

U ovoj košulji Kolin Firt, koji je glumio gospodina Darsija, nakon kupanja u svom jezeru, u mokroj odjeći nalijeće na svoju ljubavnicu Elizabet Benet

Cijena porasla više nego dvostruko. AP/Kirsty Wigglesworth

E. Ag.

7.3.2024

Košulja koju je glumac Kolin Firt (Colin Firth) nosio na snimanju televizijske serije "Gordost i predrasude" (1995.) prodata je za 25.000 funti (oko 30.000 eura) na dobrotvornoj aukciji u Londonu.

U ovoj košulji Kolin Firt, koji je glumio gospodina Darsija, nakon kupanja u svom jezeru, u mokroj odjeći nalijeće na svoju ljubavnicu Elizabet Benet, koju igra Dženifer Ehle (Jennifer).

Ova scena zapravo ne postoji u knjizi Džejn Ostin (Jane Austen), ali to je nije spriječilo da postane jedan od najpoznatijih TV trenutaka svih vremena, prenosi BBC.

Ovo je jedna od nekoliko košulja koje su korištene tokom snimanja. AP/Kirsty Wigglesworth

Odjeća, koja je uključivala bijelu košulju, samotni prsluk, pantalone i čizme, prvobitno je procijenjena na 7.000 i 10.000 funti, ali je cijena porasla više nego dvostruko, piše Tanjug.

Ovo je jedna od nekoliko košulja koje su korištene tokom snimanja, dok je druga prethodno prodata na dobrotvornoj aukciji, a treća je ostala u arhivi.

- Nije samo košulja, to je cijeli kostim koji je Kolin nosio u toj sceni, uključujući i čizme - rekla je kostimograf Dina (Collins) Kolins za BBC Radio 4.

Na aukciji je izložena i balska haljina Kristijan Dior koju je nosila Madona u filmu "Evita", kostim Dru Barimor (Drew Barrymore) iz "Ever After", haljina i ogrtač Meril Strip (Meryl Streep) iz filma "Ženi francuskog poručnika", kao i kostimi Džonija Depa (Johnny Depp) iz "Uspavane doline" i Hita Ledžera (Heath Ledger) iz "Kazanove".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.