TV SERIJE

Šta se snima u BiH: Uspjeh "Lud, zbunjen, normalan" teško će se ponoviti

Na mišiće“ smo uradili pilot „Halo, taxi“ pa ćemo pokušati da ga prodamo, kaže Feđa Isović

“Lud, zbunjen, normalan“. Društvene mreže

7.3.2024

Dok se u Srbiji, a u dobroj mjeri i Hrvatskoj, serije snimaju kao na pokretnoj traci, kada je u pitanju kvantitet, Bosna i Hercegovina nije ravnopravna s komšijama i susjedima. Doduše, kada je kvalitet u pitanju, to je već druga priča.

„Znam kako dišeš“ Jasmile Žbanić prošle godine je bila neprikosnovena kada su u pitanju serije. Od svjetske premijere u Veneciji pa do prikazivanja na HBO-u, na adresu ekipe serije sa svih strana stizali su hvalospjevi.

Apsolutni hit

Serija „Na rubu pameti“, u režiji Elmira Jukića i prema scenariju Adnana Kapetanovića, snimala se 2022. i 2023. godine.

Također, na televizijskom bh. nebu prošle godine pojavile su se serije „Tender“ autora Srđana Vuletića, kao i „Princ iz Eleja“ Elme Tataragić, Amre Bakić-Čamo, Dušana Vranića i Enisa Zlatara, dok je reditelj Alen Šimić.

Veliku pažnju javnosti izazvala je serija „Kotlina“ Danisa Tanovića, čija se druga sezona snima ovih dana. Publika s nestrpljenjem iščekuje nastavak priče našeg oskarovca, no on sve podatke čuva u strogoj tajnosti.

Ipak, uspjeh i popularnost serije „Lud, zbunjen, normalan“ autora Feđe Isovića i reditelja Elmira Jukića teško je doseći. Priča o Fazlinovićima odvijala se u 12 sezona od 2008. do 2021. godine i bila je apsolutni hit u cijelom regionu.


Feđa Isović na snimanju serije „Halo, taxi“. Društvene mreže

Pravo vrijeme

Stoga se s velikim zanimanjem dočekala najava da Feđa Isović priprema seriju „Halo, taxi“.

- To je serija u našoj produkciji, odnosno „Fista“. A „Fist“ je trenutno zauzet, radili su dvije serije za „BH Telecom“. Tako da sada to privodimo kraju. Montaža je gotova. Rađena je pilot-epizoda. Nemamo ni TV kuće koja stoji iza tog projekta. Mi smo „na mišiće“ uradili pilot, pa ćemo pokušati da ga prodamo - kaže Isović za „Avaz“.

Govoreći o fenomenu „Lud, zbunjen, normalan“, smatra da će teško biti doseći popularnost te serije.

- Ne zato što sam ja autor, već zato što je drugo vrijeme. Ta serija se pojavila u pravo vrijeme, tada je bila mala produkcija u cijelom regionu. Pojavila se u jednoj tzv. rupi, kad je publika bila željna domaćeg humorističkog sadržaja. Bile su okolnosti koje nisu vezane samo za kvalitet serije, već za moment u kojem se pojavila. Teško je zamisliti da će neka serija postići uspjeh i popularnost „Lud, zbunjen, normalan“ - govori Isović.

„Hilmija“ plesao samo jedno ljeto

Sjajna serija „Konak kod Hilmije“ uspješnog dvojca Feđe Isovića i Elmira Jukića plesala je samo jedno ljeto. Druga sezona odavno je spremna, ali...

- Naša je velika želja da nastavimo seriju, ali niko nije bio zainteresiran. Mi smo to predavali na konkurs „BH Telecoma“, ali nikad nije prošlo. Neke druge serije su prošle. Imamo novu sezonu, ali niko nije pokazao zainteresiranost. Imam napisane 24 epizode - kaže Isović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.