FILM POMEO KONKURENCIJU

Sve tajne "Oppenheimera"

Ostvarenje je apsolutni pobjednik Oskara

Scena iz filma. Društvene mreže

L. S. R.

16.3.2024

Historijska drama „Oppenheimer“ pokorila je konkurenciju na ovogodišnjim Oskarima osvajanjem čak sedam zlatnih kipića. I dok se činilo da je o filmu Kristofera Nolana (Christopher) sve rečeno, filmski kritičari izdvojili su nekoliko zanimljivih podataka koje mnogi nisu znali.

Najbolji osjećaj

Riječ je o najdužem Nolanovom filmu (traje nešto duže od tri sata) i prvom u kojem se pojavljuju scene seksa te premijernom uratku za „Universal“.

Glumci su među najzaslužnijima za uspjeh filma. Sa Oskarom kući su otišli Robert Dauni Junior (Downey Jr.) i Kilijan Marfi (Cillian Murphy), dok je Emili Blant (Emily Blunt) ostala na nominaciji za najbolju sporednu glumicu.

Nolan je od početka u ulozi ozloglašenog fizičara vidio upravo Marfija, s kojim je ranije sarađivao na pet filmova te je bio uvjeren da je kao stvoren za utjelovljenje Openhajmera.

- Ako ste sretni, jednom ili dvaput u cijeloj karijeri dobit ćete takav poziv. Bio je to apsolutno najbolji osjećaj. Bio sam euforičan, a onda pomislio koliko je posla preda mnom te se odmah bacio na to. Kada sam dobio scenarij, bilo mi je jasno da će film biti veličanstven - rekao je Marfi.

Istovremeno, ostatak glumačke postave nije znao koga će glumiti sve dok nisu potpisali ugovore. Drugi su držani u neizvjesnosti gotovo do početka snimanja, ali Nolanov poziv bio je dovoljan da bez razmišljanja kažu – „da“.

 "Operacija Manhattan"

Baš kao i naučnici u „Operaciji Manhattan“, koji su na izradi atomske bombe radili u naselju izgrađenom usred pustinje u blizini Los Alamosa, glumci su živjeli u malenom hotelu u Nju Meksiku tokom snimanja.

Emilli Blant opisala je to iskustvo nalik ljetnom kampovanju, na kojem je bilo mnoštvo druženja i zajedničkih večera. Ipak, Marfi je većinu propustio jer se nosio s iznimnim pritiskom glavne uloge.

Stvarne detonacije

Testiranje atomske bombe snimljeno je bez specijalnih efekata.

Nolan je poznat po jedinstvenom prikazu dramatičnih scena pa su svi s velikim nestrpljenjem očekivali pravi spektakl kada je riječ o aktivaciji atomske bombe. Pritom nije razočarao.

No, malo je onih koji znaju da su senzacionalni prikazi detonacije - stvarni! Naime, reditelj je odbio koristiti bilo kakve specijalne efekte te je angažiran tim koji je proizveo niz manjih eksplozija koje na ekranu vidimo u spektakularnom prikazu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.