IMPRESIVNA CIFRA

Evo za koliko su prodata vrata iz filma "Titanik" na kojima nije bilo mjesta za Leonarda Dikaprija

U filmu je Džek umro od smrzavanja, nakon što je prepustio improvizovani splav od sobnih vrata svojoj ljubavi Rouz

Da li se Džek mogao spasiti. Instagram

E. Ag.

27.3.2024

Za snimanje tragičnog kraja filma "Titanik" od ključnog značaja bio je jedan rekvizit, o kome se se od premijere tog ostvarenja 1997. vode brojne polemike.

Riječ je o vratima, koja su glavnoj junakinji Rouz (Kejt Vinslet) poslužila kao improvizovani splav da se nakon potonuća ogromnog kruzera spasi u ledenim vodama. Ipak, kao što ljubitelji čuvenog Oskarom nagrađenog filma dobro znaju, na tim vratima nije bilo mjesta za njegovog junaka Džeka (Leonardo Dikaprio), zbog čega je i skončao.

Sada će jedan ljubitelj "Titanika" imati priliku da testira njihovu stvarnu izdržljivost, budući da ih je kupio na aukciji, i to za impresivnih 718.750 dolara, piše Euronews.

Reditelj Džejms Kameron godinama je poricao da je njegov junak mogao da se spasi, ali je onda "poklekao" i zajedno s timom naučnika i dvojicom kaskadera provodio eksperimente koji su vjerno oslikavali šta je sve moglo da se desi s ljubavnim parom u noći potonuća „Titanika“.

U filmu je Džek umro od smrzavanja, nakon što je prepustio improvizovani splav od sobnih vrata svojoj ljubavi Rouz. Međutim, ispostavilo se da su i jedno i drugo mogli da koriste vrata kako bi se gornjim dijelom tijela držali iznad vode i da je Džek možda imao bolje šanse da preživi, da mu je kojim slučajem Rouz dala svoj pojas za spašavanje.

Reditelj se, u svom stilu, ipak ogradio od takvih rezultata.

- Džek je mogao da preživi, ali postoji mnogo varijabli. Mislim da je njegov misaoni proces bio: „Neću uraditi ništa što bi nju moglo da ugrozi“, a to je sto posto u duhu njegovog lika - ocijenio je Kameron.

Reditelj je ranije svoju odluku da Džek u filmu umre pravdao umjetničkom slobodom.

- Oni su kao Romeo i Julija. To je film o ljubavi, žrtvi i smrti. Ljubav se mjeri žrtvom... Možda za 25 godina više neću morati da se bavim ovim - rekao je nedavno Kameron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.