U PODGORICI

Srđan Vuletić počinje snimati "Vidru": Film podržan i u Kanu

Naš film ne robuje zacrtanim parametrima balkanskih kinematografija, poručuju iz ekipe

Srđan Vuletić. Društvene mreže

3.4.2024

U Podgorici počinju završne pripreme za snimanje filma bh. reditelja Srđana Vuletića „Vidra“, a, kako doznaje „Dnevni avaz“, početak snimanja je predviđen za 22 april.

Film „Vidra“ je priča o odrastanju šesnaestogodišnje Hane, koja mora prebroditi ne jednu, već dvije traume - smrt oca i izdaju od svoje prve ljubavi.

U duhu vremena

Scenarij za film potpisuje Stefan Bošković, crnogorski pisac koji je široj javnosti poznat po ovogodišnjem hit filmu „Nedelja“.

Producent je Ivan Đurović, „Artikulacija film“ Crna Gora. Koproducenti filma su „Redibis Film“ Italija, „Antitalent“ Hrvatska, „Realstage“ Bosna i Hercegovina, „Buka Production“ Kosovo i „Iridium Films“ Slovenija.

- Glumačku podjelu ćemo otkriti u sljedećim danima, a glavnu ulogu igra mlada glumica Maša Drašler, koja je izabrana na audiciji na koju se prijavilo više stotina djece. Također, u filmu će se pojaviti i glumci koji su alumni Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu - kaže Vuletić za „Avaz“.

Kvalitet filma “Vidra“ je u tome da je to napokon priča s prostora bivše Jugoslavije koja je u duhu našeg vremena i za koju se ne mogu „prikačiti“ pridjevi koji su obično vezani za regionalne kinematografije - ratni, poslijeratni, tranzicijski i tako dalje.

Ogromne traume

- Naš film je svjež, nov, ne robuje zacrtanim parametrima balkanskih kinematografija. Želimo da napravimo film koji je uzbudljiv, smislen, ali i zabavan. To je riječ koju tako rijetko čujemo o recentnoj produkciji - zabavan. Zabavan i duhovit, upravo zato što je naš film o mladoj djevojci koja pokušava da prevaziđe dvije ogromne traume - smrt oca i izdaju od prve ljubavi.

Svi ovi argumenti su se pokazali relevantnim na dosadašnjim koprodukcijskim marketima i radionicama. Možda najbolje o tome govori činjenica da smo dosad dobili nagradu za najbolji pitch na „When East Meets West marketu“ u Trstu, Euroimages nagradu na „Cinelink marketu“ na Sarajevo Film Festivalu, te kao kruna svega je i ulazak u ovogodišnju selekciju „L'Atelier Cinefondation2021“ najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu 

Tako je htio život

Vuletić u posljednje vrijeme ima pune ruke pola. Pa tako je, privodeći kraju svoj igrani film „Gym“, krenuo raditi „Vidru“.

- Ma, mislim, život je htio da jedan film praktično završavam, a da ulazim u produkciju drugog, pa su ljudi pogubljeni, ne mogu da prate.

Ali bolje da je tako nego da se ne radi - rekao nam je Vuletić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.