VELIKO PRIZNANJE

"Čovjek koji nije mogao šutjeti": Hrvatski film koji govori o zločinu tokom rata u BiH dobio Zlatnu palmu u Kanu

Radnja filma prati putnički voz koji iz Beograda putuje za Bar, a koji zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga

Nagrada za hrvatski film. Screenshot

E. Ć.

25.5.2024

Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, dobitnik je "Zlatne palme", nagrade za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Kanu.

Film govori o zločinu koji se dogodio tokom rata u Bosni i Hercegovinu. 

Radnja filma

Radnja filma prati putnički voz koji iz Beograda putuje za Bar, a koji zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. 

Dobivši dojavu da u vozu ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je voz krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, ali niko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: penzionisanog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Inače, ovo je drugi hrvatski film koji se takmičio na Filmskom festivalu u Kanu. Za "Zlatnu palmu" ove godine takmičilo se još deset naslova iz cijelog svijeta.

Vjerovali u uspjeh

- Biti u službenoj konkurenciji Filmskog festivala u Kanu je velika čast, ali i priznanje za dobro obavljen posao. Sve vrijeme stvaranja ovog filma bili smo uvjereni da radimo nešto važno. 

Bili smo vjerni Nebojšinoj redateljskoj viziji koja je tako jasno postavljena da je svaki autor i član ekipe mogao dati svoj maksimalan doprinos. 

Ovaj film je dokaz da je stvaranje filma kreativna saradnja više ljudi i drago nam je da su neki od njih danas ovdje - rekla je  producentica Katarina Prpić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.