JET SET

Folklorijada u Bazelu: Kolo, pjesma, kafa, ćevapi, kolači i veseli ljudi

Piše: B. ŠIŠIĆ

17.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

U švicarskom gradu Bazelu održana je druga folklorijada, a u organizaciji kulturno-umjetničkog društva Bosna iz Bazela. U programu su učetvovale foklorne sekcije „Safet Isović“ iz Berna, „Sevdah“ iz Gopingena, „Safir“ iz Salcburga, „Kula“ iz Kusnachta,“Bijelo polje“ iz Mostara, „Biseri“ iz Essena, „Bosanski ljiljani“ iz Luzerna te najmlađi učesnici, dječija folklorna sekcija KUD „Sevdah“ iz grada Oberentfeldena,a koji su ujedno najviše oduševili mnogobrojne posjetioce, baš kao i najmlađi folkloraši „Bosne" Basel.

I ova folkorijada je još jednom bila potvrda i dokaz da mladi u dijaspori ne zaboravljaju običaje i kulturnu baštinu zemlje porijekla,bez obzira na to što su rođeni daleko od nje.

Međutim, slobodno se može reći da su najbolju atmosferu napravili mladi Hercegovci, članovi KUD-a Bijelo polje“ iz Mostara koji su prije svega oduševili igrama na bini, a nakon toga u muzičkom dijelu programa dali sebi oduška i zajedno sa Osmanom Hadžićem bili na bini. Pjevali su sa njim „Bosnom behar probeharao“, razvili zastavu BiH, te pokazali istinsku radost i zadovoljstvo što su bili dio te foklorijade.

Predsjednica KUD „Bosna“ Bazel i voditeljica njihove folklorne sekcije Meliha Čengić zajedno sa svim članovima bila je odličan organizator i domaćin, a Melihi je tu večer pri punoj pomoći bio i njen suprug Admir.

Nije se tu večer zaboravila ni bosanska kafa, ni ćevapi, kolači, a za sve su bili zaduženi vrijedni članovi Bosne koji su bili i konobari, kuhari i radnici u kuhinji.

Ni ova folklorijada ne bi se mogla zamisliti bez sponzora, a koji su i tu večer pomogli i dali podršku „Bosni“.

Sve u svemu u Baselu je bila BiH u malom, a veseli mladi ljudi još jednom su pokazali svu svoju snagu, zajedništvo i patriotizam.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Sanela Muminović i Osman Hadžić, a njih dvoje bili su odličan tandem na bini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.