JET SET

{PREMIJERNO /} Novi album Gorana Bregovića već 25. decembra: "Sarajevo" prvo u Americi!

Bregović: Album šalje poruku mira, uzajamnog razumijevanja...

F. M.

22.12.2017

Novi album Gorana Bregovića “Tri pisma iz Sarajeva” ugledat će svjetlost dana već 25. decembra.

Goran Bregović je odlučio da svoj najnoviji album, koji je u oktobru predstavljen svjetskoj publici u izdavaštvu Universal Music France, objavi u našem regionu baš u susret novogodišnjim i božićnim praznicima s obzirom na specifičnu poruku koju nosi cio projekat. 

Novi CD izlazi u izdanju AG-PR PRODUCTION i CITY RECORDS i inspiriran je trima religijama: Hrišćanstvom, Islamom, Judaizmom, različitim načinima na koji se svira violina u svakoj od tih kultura – klasičnim, orijentalnim i klezmerskim.

Spajajući ove potpuno različite muzičke tradicije u cjelinu „Tri pisma iz Sarajeva“ šalju poruku mira, uzajamnog razumijevanja i predstavljaju kulturne razlike kao nešto što bi trebalo da cijenimo, umjesto da se sa njima borimo.  

Naslovno Sarajevo, Bregovićev rodni grad, predstavlja metaforu svjedoka jednog i drugog – zajedničke mirne koegzistencije uprkos razlikama, ali i užasnih konsekvenca zbog njih.

Album od 11 pjesama na kojima je Bregović sarađivao s mnogobrojnim umjetnicima iz više država, predstavljajućih različite kulture i religije. Tu se između ostalih pjevača i instrumentalista pojavljuju svjetski poznati Rašid Taa (Rachid Taha) iz Alžira, Asaf Avidan iz Izraela i Bebe iz Španije.  

O uspjehu albuma govori činjenica da, iako je objavljen prije samo dva mjeseca, već se našao na prvom mjestu najprodavanijih CD-ova u world music kategoriji na teritoriji SAD-a! - na popularnom digitalnom servisu iTunes.

Prve tri pjesme iz novog Bregovićevog albuma možete pretpremijerno poslušati:



Da podsjetimo, prethodni Bregovićev album „Šampanjac za Cigane“ se borio protiv diskriminacije manjina i naglašavao njihov doprinos svijetu, on ni ovaj put sa svoja „Tri pisma iz Sarajeva“ ne ostaje ravnodušan na globalna dešavanja.


-Mislim da Bog u okviru svog radnog vremena uopće nije predvidio da nas nauči kako da živimo zajedno. To je nešto što ćemo morati da naučimo sami – kazao je Bregović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.