SKANDAL

Progovorila žrtva Bila Kozbija: Oprostila sam mu jer inače ne bih našla mir

Avaz.ba

5.6.2018

Košarkaška trenerica na Univerzitetu Temple Adrijana Konstand (Andrea Constand, 42) dala je u petak prvi intervju u 14 godina za NBC-ovu emisiju ''Dateline'' u specijalu ''Bringing Down Bill Cosby: Andrea Constand Speaks''. 

Konstand je prepričala svoje mučno iskustvo iz 2004. s komičarom i glumcem Bilom Kozbijem (Billom Cosbyjem, 80), za koje ga je sud osudio prema tri tačke optužnice, a uz nju je bila majka Điana (Gianna).

- Nikada se nije radilo o novcu. Riječ je o pravdi - objasnila je košarkaška trenerica zašto je izašla sa svojom pričom u javnosti.


- Moj um je govorio: ''Makni ruke. Udari ga. Možeš li nešto učiniti. Ne želim ovo. Zašto on to čini?'' No nisam mogla reagirati ni na koji način - objasnila je ona.

Dodala je kako je bila mlitava i opuštena poput rezanaca.

- Nije rekao ništa koliko se sjećam. Dolazila sam svijesti, pa ju opet gubila. Iznutra sam plakala, u svom grlu i umu te se molila da to prestane, ali nisam mogla ništa učiniti - ispričala je trenerica. 

Istaknula je kako odmah nakon napada nije ništa o tome rekla jer se sramila i krivila sebe.

- To je Bil Kozbi. Doktor Huxtable. Mislila sam da sam jedina žena kojoj je to učinio i da mi niko neće vjerovati - rekla je Konstand. 

Smatra da je Kozbi ''bolestan'', ali mu je naposljetku oprostila. 

- Prošlo je mnogo godina. Da mu nisam oprostila, ne bih pronašla mir. I sada sjedim ovdje i imam svoj mir - objasnila je trenerica.

Kaže kako više nije sama jer su i druge žene ispričale svoja iskustva s komičarem te je njegovo zlostavljanje postalo ''kolektivna svijest''.

Ispričala je novinarki Kejtu Snov (Kate Snow) da joj je Kozbi ponudio tri plave tablete, a kada ga je pitala o čemu se radi, rekao joj je da služe za opuštanje. Komičar je bio mentor Konstandi, koja je bila anksiozna zbog svog posla.

- Uzela sam tablete jer sam mu vjerovala. Mislila sam kako ću biti opuštenija - istaknula je trenerica. 

Kaže kako je uskoro vidjela stvari dvostruko i počela nerazgovjetno govoriti, a tada ju je Kozbi prebacio na kauč i napao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.