JET SET

Karlo Pedersoli: Sve sam radio, samo nisam bio baletan, džokej i političar

Karlo Pedersoli

24.sata.hr

28.6.2018

Karlo Pedersoli (Carlo), poznatiji pod umjetničkim imenom Bad Spenser (Bud Spencer), umro je prije dvije godine na jučerašnji dan, u 86. godini. Tužnu vijest potvrdila je njegova porodica preko njegove službene stranice na Facebooku. 

- Tata je preminuo u miru, bez bolova. Posljednje što je rekao porodici je ''hvala'' - rekao je njegov sin Đuzepe Pedersoli (Giuseppe). 

Uz njega su bili supruga Marija Amato, s kojom se vjenčao još 1960. godine, i dvije kćerke Kristina (Christiana) i Diamante.

Bad je rođen 31. oktobra 1929. godine u Napulju, a od najmlađih dana bio je posvećen profesionalnom plivanju u kojem je ostvario velike uspjehe. Bio je prvi Italijan koji je isplivao 100 metara slobodnim stilom u manje od minute. Na Mediteranskim igrama 1951. osvojio je srebrenu medalju u istoj disciplini, a godinu kasnije sudjelovao je u Olimpijskim igrama u Helsinkiju. Igrao je i vaterpolo, a njegova karijere završila je 1957. godine.

Osim sporta te prava koje je diplomirao, zanimala ga je i gluma. Prvu ulogu ostvario je 1950. u italijanskoj komediji ''Quel fantasma di mio marito''. Tek nakon što je upoznao Terensa Hila (Terencea Hilla) na setu ''Hannibala'' 1959. godine, njegova filmska karijera dobila je 'krila'.



Bad je bio čovjek od akcije i u privatnom životu. Imao je dozvolu za upravljanje komercijalnim avionima i helikopterima. Uživao je i u stvaranju inovacija, stoga je registrirao i nekoliko patenata. Nakon što mu je popularnost pala, odlučio se posvetiti još jednoj novoj disciplini - politici.

- Sve sam u životu radio, samo tri stvari nisam bio - baletan, džokej i političar. Prva dva posla ne dolaze u obzir, pa ću se baciti u politiku - kazao je Bad 2005. godine, kada se učlanio u Berluskonijevu (Berlusconi) stranku Forza Italia, u kojoj je bio savjetnik za regiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.